česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář o exportních příležitostech ve Švédsku a Finsku

Dne 19. 2. 2019 se v Černínském paláci uskutečnil ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR exportní seminář zaměřený na Švédsko, Finsko, které jim přiblížili naši ekonomičtí diplomaté a specialisté ze zastupitelských úřadů ve Stockholmu a Helsinkách. Perspektivními sektory jsou například energetický průmysl, stavebnictví a železniční a kolejová doprava.

Cílem exportního semináře bylo přiblížit českým firmám zmíněná teritoria, jejich ekonomiku, obchodní kulturu, vzájemné obchodní vztahy s ČR a především konkrétní exportní příležitosti pro české firmy. Exportní semináře MZV ČR pořádá ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR.

Zahájení semináře se ujal zástupce náměstka ministra MZV ČR Marek Svoboda spolu s viceprezidentem Hospodářské komory ČR Bořivojem Minářem. Detailnější seznámení se specifikami obchodování v jednotlivých skandinávských zemích přinesl ekonomický diplomat ze zastupitelského úřadu ve Stockholmu Jan Buben a dále ekonomická specialistka ze zastupitelského úřadu v Helsinkách Jana Arhio. Obě země nabízí poměrně shodné perspektivní sektory, je ale však nutné brát v potaz jisté odlišnosti, co se týče byrokracie. Většinu účastníků asi překvapilo, jak je například ve Finsku snadné uskutečnit obchod a že při jednání se Švédy nemáte být překvapeni, když jeho sjednání naopak chvíli trvá. Perspektivními sektory jsou například energetický průmysl, stavebnictví a železniční a kolejová doprava.

O zkušenosti obchodování a fungování na finském trhu se podělil také zástupce holdingu VAFO Praha Petr Kříž. Ze své praxe potvrdil informace, které podnikatelům sdělila ekonomická specialistka Jana Arhio.

Krajská verze semináře ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Zlínského kraje proběhla ve Zlíně 20. února 2019.

 

přílohy

Prezentace Finsko 953 KB PDF (Acrobat dokument) 25.2.2019

Prezentace Švédsko 980 KB PDF (Acrobat dokument) 25.2.2019