česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář o exportních příležitostech ve Velké Británii a Irsku

15. dubna 2019 uspořádalo Ministerstvo zahraničních věcí ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR v prostorách Černínského paláce seminář o exportních příležitostech ve Velké Británii a Irsku. Cílem semináře bylo poskytnout nejaktuálnější informace o ekonomické situaci v těchto zemích a oborech, které v současné době nabízejí největší příležitosti pro české exportéry, a to přímo od odborníků v daných teritoriích, ekonomického diplomata českého velvyslanectví v Londýně Aleše Opatrného a ekonomického specialisty českého velvyslanectví v Dublinu Eoina Brennana.
 

Seminář zahájil zvláštní zmocněnec pro vnější ekonomické vztahy MZV ČR Tomáš Píša, který představil aktuální nástroje ekonomické diplomacie a projekty MZV ČR na posílení pozice českých firem v zahraničí. Bořivoj Minář, viceprezident Hospodářské komory, informoval o formách spolupráce této nejvýznamnější české podnikatelské reprezentace s Ministerstvem zahraničních věcí na podporu českých ekonomických zájmů v zahraničí. Zástupce pojišťovny Atradius, která se specializuje na pojištění úvěrů a pohledávek, informoval o možných překážkách v obchodování mezi Velkou Británií a zeměmi EU pro případ „no-deal“ Brexitu a produktech, které Atradius nabízí pro zmírnění rizik podnikání.

Druhá část semináře přinesla konkrétnější informace o obchodování v obou zemích. Velká Británie je 5. největším odbytištěm pro český export. Nejvýznamnější položkou českého exportu do Velké Británie jsou silniční vozidla, která tvoří přibližně třetinu českého vývozu do Velké Británie. V souvislosti se snahou velkých britských měst jako Londýn, Birmingham nebo Leeds atd. o zlepšení kvality ovzduší zaváděním nízkoemisních zón, poroste poptávka např. po technologiích pro vozy s elektrickým pohonem. Dalšími sektory, kde mohou české firmy najít uplatnění, jsou letectví nebo stavebnictví.

Irsko je zemí se znalostní a nejrychleji rostoucí ekonomikou v eurozóně. Irská vláda představila dlouhodobý projekt Ireland 2040, jehož cílem je zajistit vyvážený regionální rozvoj a snížení ekonomické dominance hlavního města Dublin. Součástí plánu je budování a modernizace infrastruktury a výstavba bydlení v souvislosti s očekávaným růstem populace v příštích 20 letech o jeden milion obyvatel, a to za využití udržitelných zdrojů. Z tohoto pohledu mezi perspektivní obory v Irsku patří stavebnictví a subdodávky pro jednotlivé projekty v rámci infrastruktury. S odchodem Velké Británie z EU bude Irsko hledat nové obchodní partnery, což může znamenat další příležitosti pro české exportéry.

Příkladem české firmy, která již řadu let úspěšně působí na britském trhu je firma SIPRAL, jejíž CEO Radim Koštial, vystoupil na semináři a podělil se o vlastní zkušenosti s obchodováním v této zemi. SIPRAL se účastní řady stavebních a architektonických projektů ve Velké Británii a jejich fasádní pláště zdobí budovy v Londýně, Manchesteru nebo Sheffieldu.

Regionální varianta semináře se uskutečnila ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Olomouckého kraje ve středu 17. dubna 2019.

Zleva: Tomáš Píša, Bořivoj Minář, Ján Rakár, Aleš Opatrný

Zleva: Tomáš Píša, Bořivoj Minář, Ján Rakár, Aleš Opatrný

Seminář Británie a Irsko v Zrcadlovém sále Černínského paláce

Seminář Británie a Irsko v Zrcadlovém sále Černínského paláce 

přílohy

UK Business opportunities 2 MB PPTX (FILE_TYPE_PPTX) 24.4.2019

Ireland Business opportunities 2 MB PDF (Acrobat dokument) 24.4.2019