česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Seminář o exportu do Německa

Jak nejlépe začít podnikat v Německu, o možnostech podpory českých firem Velvyslanectvím České republiky v Berlíně nebo o rizicích insolvenčního práva se dozvěděli zástupci exportních firem na semináři v Ostravě. Seminář uspořádalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Krajským exportním specialistou z Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje, Moravskoslezským krajem a pojišťovnou Atradius v Ostravě dne 11. března 2019.

Spolková republika Německo se skládá z 16 velmi rozdílně hospodářsky vyspělých států. Ekonomický diplomat z ambasády ČR v Berlíně Ondřej Karas upozornil, že 90 % procent českého exportu do Německa jde přitom pouze do 6 spolkových států: Bavorska, Bádenska-Württemberska a Severního Porýní-Vestfálska, Saska, Dolního Saska a Hesenska. Mezi nejrychleji rostoucí sektory v SRN patří například farmaceutický průmysl, ICT nebo strojírenství. Spolková republika Německo dnes skutečně patří k světovým lídrům v inovacích, podíl investic do vědy, výzkumu a vývoje přesahuje 3 % HDP.

 „V Německu je důležité se pečlivě věnovat výběru partnerů i nuancím v komunikaci, reagovat na vše, co Vám partner říká,“ zdůraznila Markéta Stržínková, generální ředitelka pojišťovny Atradius. Velmi specifické je v Německu insolvenční právo. Např. insolvenční správce může napadnout úhrady dodavatelům před prohlášením konkurzu. Insolvenční spory posuzuje soud, každé takové sezení se přitom české firmě prodraží.    

Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje plánuje od 1. do 3. dubna 2019 misi zaměřenou na ICT, robotiku, automotive a mobilitu do Magdeburgu ve spolupráci s Generálním konzulátem ČR v Drážďanech a Zastupitelským úřadem ČR v Berlíně.

přílohy

Prezentace - Zastupitelský úřad Berlín 2 MB PDF (Acrobat dokument) 14.3.2019

Prezentace - MZV ČR 801 KB PDF (Acrobat dokument) 14.3.2019

Prezentace - KHK MSK 1 MB PDF (Acrobat dokument) 14.3.2019

Prezentace - Atradius 799 KB PDF (Acrobat dokument) 14.3.2019

Program 417 KB PDF (Acrobat dokument) 14.3.2019