česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Semináře o exportních příležitostech v Itálii a Španělsku v Praze a v Ostravě

Na Ministerstvu zahraničních věcí proběhl 15. listopadu 2017 seminář určený pro české exportéry, zvažující vstup na trh těchto dvou jihoevropských států. Seminář zahájil náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa.

V Černínském paláci Ministerstva zahraničních věcí se uskutečnil 15. listopadu 2017 seminář o exportu do Itálie a Španělska. O den později, 16. listopadu obdobný seminář proběhne také v Ostravě a to ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského kraje. Na semináři v Praze v budově Ministerstva zahraničních věcí ČR vystoupil náměstek ministra Martin Tlapa. Kromě něj promluvili také zástupci hlavního partnera semináře, italské banky Intesa Sanpaolo. Za Intesa Sanpaolo hovořil jak zástupce její české pobočky Milan Štoček, tak přímo z italské centrály také Head of Trade Finance Martin Maar.

Na obou seminářích jak v Praze, tak v Ostravě, prezentovali ekonomický diplomat z české ambasády v Římě Jiří Jílek a zástupkyně velvyslankyně z české ambasády v Madridu Zdeňka Kostik Šubrová. Jejich vystoupení potom doplnili kolegové z CzechTrade Petra Jindrová a Marek Atanasčev. Jako zástupce firmy úspěšně působící v Itálii vystoupil pan Jiří Keřka, Regional Deputy Director  z české firmy  ComAp, zabývající se vývojem a výrobou řídicích systémů používaných v různých průmyslových odvětvích a energetice.

Vystupující se shodli, že přestože Itálie i Španělsko patřily mezi státy nejhůře zasažené vleklou ekonomickou krizí z konce první dekády tohoto století, jsou obě tyto země po letech recese opět v poměrně dobré ekonomické kondici, vykazují rychlý růst HDP a jsou tak opět velmi perspektivními exportními cíli. Navíc obě země představují trhy, ve kterých je poptávka po zboží s vysokou přidanou hodnotou. I českým exportérům se v posledních letech do obou zemí daří vyvážet sofistikované výrobky.

Zvláštní zmocněnec pro vnější ekonomické vztahy MZV ČR Tomáš Píša bude prezentovat na obdobném semináři 16. listopadu v Ostravě nástroje ekonomické diplomacie a služby, které exportérům nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a české zastupitelské úřady v zahraničí. V Ostravě vystoupí také zástupkyně Kanceláře hejtmana Moravskoslezského kraje Iva Molnárová a zástupce Krajské hospodářské komory Moravskoslezského kraje Jan Skipala.

přílohy

Prezentace Intesa Sanpaolo 2 MB PDF (Acrobat dokument) 15.11.2017

Prezentace ZÚ Madrid 1 MB PDF (Acrobat dokument) 15.11.2017

Prezentace ZÚ Řím 1 MB PDF (Acrobat dokument) 15.11.2017

CzechTrade Italie 2 MB PDF (Acrobat dokument) 15.11.2017

CzechTrade Španělsko 643 KB PDF (Acrobat dokument) 15.11.2017