česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Studenti VŠE prezentovali své práce o ekonomické diplomacii

Ve čtvrtek 27. 2. 2019 se v Černínském paláci konalo již tradiční setkání náměstka Martina Tlapy se studenty vedlejší specializace ekonomická diplomacie z Vysoké školy ekonomické v Praze. Studenti prezentovali své závěrečné práce, které byly vždy zaměřeny na systém podpory exportu a ekonomické diplomacie jednotlivých zemí. Studenti si jako své téma vybrali zejména vyspělé evropské země s propracovaným systémem podpory exportu, např. skandinávské země či Německo.
 

Studentské práce se zaměřily na systémy podpory exportu jednotlivých zemí a jejich rozvojovou spolupráci. V rámci prezentací se potvrdily světové trendy v této oblasti, které mohou být i pro českou ekonomickou diplomacii inspirací. Jedná se např. o jednotné prezentace států v zahraničí či důraz na propojování rozvojové spolupráce s ekonomickou diplomacií a využití finančních nástrojů i v rozvojové spolupráci.

Studenti, kteří se akce účastnili, jsou posluchači vedlejší specializace Ekonomická diplomacie Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka VŠE. Vedlejší specializace je určena studentům, kteří se chtějí hlouběji zaměřit na ekonomickou dimenzi vnějších vztahů a získat komplexní přehled o roli, jakou v ní sehrává ekonomická diplomacie. Tato vedlejší specializace se na VŠE vyučuje od roku 2015, od jejího počátku se na ní MZV aktivně podílí.