česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Tým české ekonomické diplomacie podporuje české firmy v souvislosti s brexitem

Na přelomu prosince 2020 a ledna 2021 skončilo přechodné období po odchodu Spojeného království z Evropské unie a obchodování s ním se nyní řídí novými pravidly. Evropská unie a Spojené království uzavřely dohodu o uspořádání vztahů po konci brexitového přechodného období, díky níž nebude obchodování zatíženo cly a kvótami. Přesto se firmy, které s ostrovním královstvím obchodují, musí připravit na řadu změn a nových pravidel. Tým ekonomické diplomacie ČR proto poskytuje českým firmám v souvislosti s brexitem kompletní informační servis a podporu.
 

Ministerstvo zahraničních věcí ČR na webu www.export.cz publikuje a pravidelně aktualizuje komplexní přehled nových pravidel pro obchodování se Spojeným královstvím po 1. lednu 2021, který zpracoval obchodně-ekonomický úsek velvyslanectví ČR v Londýně. Článek je přehledně strukturovaný a obsahuje řadu užitečných odkazů.

V souhrnném článku se české firmy, které působí na britském trhu, dozví řadu informací o novém režimu pro obchodování se Spojeným královstvím. Klíčové jsou pro ně zejména informace k podmínkám pro vývoz zboží (o hraničních kontrolách, požadavcích na certifikaci zboží, vývozních podmínkách EU atd.) a služeb (uznávání kvalifikací ze zemí EU, pravidla a předpisy o poskytování služeb atd.). Článek obsahuje i praktické informace o pravidlech pro cestování do Spojeného království pro turistické i obchodní účely.

Primárním kontaktem pro české firmy je ekonomický úsek zastupitelského úřadu ČR v Londýně, který mohou kontaktovat na emailové adrese oeu.london@embassy.mzv.cz. Česká ambasáda může firmám pomoci jak s navigací nových pravidel po brexitu, tak s vyhledáváním obchodních příležitostí. „I s dohodou oboustranně stoupne administrativní zátěž vzájemného obchodu a některá pravidla začínají pro evropské firmy platit ihned od Nového roku. Největší změny potkají dopravce, kteří zboží převážejí. Proto je žádáme, aby si nová pravidla nastudovali, aby je na hranicích čekalo co nejméně překvapení,“ říká ekonomická diplomatka v Londýně Michaela Chrtová. Jednou z těchto změn je např. Kent Access Permit, povolení pro nákladní vozidla pro průjezd hrabstvím Kent směrem k Eurotunelu a hrabství Dover.

Odbor ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR ve spolupráci se zastupitelským úřadem v Londýně zorganizoval pro české firmy od podzimu již tři webináře o brexitu a příležitostech pro české firmy ve Spojeném království a další webinář připravujeme na únor 2021. Na něm se firmy dozví mj. o dalších změnách a pravidlech, která budou platit od 1. července 2021. Firmy mají možnost registrovat se také na individuální konzultace s ekonomickou diplomatkou ZÚ v Londýně. Termín dalších konzultací bude zveřejněn na webu www.export.cz v sekci akce.

Cestování českým firmám nekomplikuje jen brexit, ale také trvající pandemie onemocnění COVID-19. Po vypuknutí pandemie spustilo Ministerstvo zahraničních věcí ČR bezplatnou službu pro podnikatele „Obchodní cesty“. Tato služba pomáhá českým firmám získat potřebné výjimky v době omezených možností cestování. Výjimky se mohou týkat například víz v zemích, které aktuálně potřebné dokumenty standardně nevydávají, povinné karantény při obchodních cestách do zahraničí nebo naopak přicestování klíčového partnera do Česka. Zástupci firem se tak mohou vydat na obchodní cesty do zahraničí navzdory omezujícím opatřením a do Česka mohou přicestovat jejich zahraniční obchodní partneři. Podrobnější informace o tom, jak Ministerstvo zahraničních věcí ČR pomáhá podnikatelům se zajištěním obchodní cest v době pandemie COVID-19, jsou k dispozici v dalším článku na webu www.export.cz.