česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Černínském paláci proběhlo V. České exportní fórum

Ve středu 18. 8. 2021 proběhlo v prostorách Černínského paláce V. České exportní fórum pořádané Ministerstvem zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Asociací exportérů. V průběhu odpoledního programu vystoupila řada odborníků, kteří se věnovali zejména aktuální ekonomické situaci a výhledu pro český export.
 

Zahájení Českého exportního fóra se zhostil předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Následoval jej ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek, který ve svém projevu připomněl význam ekonomické diplomacie a zdůraznil, že pro efektivní export je zcela zásadní spolupráce státu se soukromým sektorem.  Posledním řečníkem na úvod fóra byl guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Svou pozornost věnoval zhodnocení makroekonomického vývoje České republiky v průběhu pandemie. Jako zásadní označil téma inflace, která se v současné době pohybuje značně nad tolerančním pásmem. Připomněl však, že rostoucí inflace není pouze problémem České republiky, nýbrž že se jedná o světový fenomén. Svůj projev zakončil zamyšlením nad problematikou trhu práce, kde poptávka značně převyšuje nabídku. Toto téma se následně překlenulo i do dalších částí exportního fóra.

Navazující první blok se věnoval otázce hospodaření státu a veřejným financím. Účastníky diskuze na toto téma byli Zbyněk Stanjura (Spolu) a Věslav Michalík (PirSTAN). Ústředním bodem debaty se stal deficit státního rozpočtu. Z obou stran zazněla shoda na nutnosti státu začít v horizontu budoucích let více šetřit a nespoléhat se pouze na zahraniční dotace. V závěru diskuze pak debata volně přešla k již zmiňované otázce nedostatku pracovní síly. Řešení oba řečníci spatřují například v otevření se východu, robotizaci nebo ve větší svobodě podnikatelů.

Tématem druhého bloku byla podpora exportu se zaměřením na výzvy pro exportně orientovanou ekonomiku. V panelové diskuzi vystoupili zástupce náměstka ministra Marek Svoboda, generální ředitel EGAP Jan Procházka, generální ředitel T Machinery a.s Zdeněk Gajdík a společník firmy Isotra Erich Stavař. Řečníci našli shodu v otázce měnících se bariér obchodu. Jako problematické již nespatřují omezené cestování, ale spíše měnící se preference spotřebitelů či narušené dodavatelské řetězce. Pro posílení exportních pozic bude dle jejich slov nutné zvýšit kvalifikaci a nabídku na trhu práce nebo omezit dovozní cla. Pro samotné firmy pak bude klíčové, jak se dokáží přizpůsobit v novém „digitálnějším“ světě.

V. České exportní fórum bylo zakončeno diskuzí na téma „Vývoj české a světové ekonomiky – příležitosti a rizika“. Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Hana Horská ve svém vystoupení například akcentovala význam investic a upozornila na jejich nedostatek. Debaty se jako řečníci dále účastnili bývalý viceguvernér ČNB a ekonom Mojmír Hampl, analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák a obchodní ředitel společnosti Renomia Group Michal Holzer. Společně navázali na debatu o nedostatku pracovní síly v České republice, která v kombinaci s nedostatkem investic brání ekonomice České republiky v růstu a snižování zadluženosti. V závěru diskuze zaznělo varování, že bez nutné změny bude mít Česká republika do roku 2024 největší schodek státního rozpočtu v EU.

V průběhu V. Českého exportního fóra byly rovněž vyhlášeny výsledky soutěže TOP exportér. Za inovativní přístup byla oceněna společnost Advacam s.r.o., zvláštní cenu poroty za přístup k novým technologiím získala také společnost V-NASS. Třetím držitelem zvláštní ceny poroty se stala akciová společnost T-Machinery, a to za přístup ke změně výrobního programu a navázání na tradici Tomáše Bati v oblasti podnikání. Na třetím místě soutěže TOP exportér 2021 se umístila společnost Crystal Bohemia, na druhém místě akciová společnost LANEX a vítězem soutěže se stala společnost ISOTRA, která realizuje své exportní aktivity do 45 zemí světa.

Záznam celé akce je možné zpětně shlédnout zde, případně zde.