česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Madridu proběhla bilaterální jednání náměstka Tlapy

Náměstek ministra zahraničních věcí Martin Tlapa uskutečnil dne 28. ledna 2019 v Madridu bilaterální konzultace se španělskými partnery, se kterými jednal o nových příležitostech v oblasti rozvojové a ekonomické spolupráce, a podpořil české investice ve Španělsku. Zároveň se zúčastnil porady velvyslanců ČR ze zemí Blízkého východu a Afriky, která proběhla ve dnech 26.–27. ledna 2019 v Madridu.
 

Během pracovního pobytu v Madridu náměstek Tlapa jednal dne 28. ledna 2019 o prioritách a plánech v oblasti rozvojové spolupráce s ředitelkou rozvojové agentury Anou Sastre.  Zároveň si vyměnil zkušenosti z uplatňování nových trendů v ekonomické diplomacii se svým protějškem na ministerstvu zahraničních věcí Španělska Cristinou Leal, a o nových příležitostech vzájemné obchodně-ekonomické spolupráce jednal se státní tajemnicí pro obchod ministerstva průmyslu, obchodu a cestovního ruchu Xianou Méndez.

Významnou součástí jednání náměstka Tlapy v Madridu byla také podpora dalšího růstu českých investic ve Španělsku. Španělsko je jednou ze zemí s nejméně regulujícími omezeními, pokud jde o příliv zahraničního kapitálu. „Těší nás nový trend, kdy české firmy vstupují na španělský trh. Naše ambasáda v Madridu, stejně jako ministerstvo zahraničních věcí jsou vždy plně připravené podpořit další české firmy, které mají zájem o vstup a akvizice na španělském trhu,“ shrnul náměstek Tlapa při jednání se státní tajemnicí Méndez, kterou zároveň pozval k návazným jednáním do Prahy.

Příkladem nové české investice ve Španělsku je akvizice společnost Eurowag, která dne 28. ledna 2019 oznámila nabytí majoritní části společnosti ADS, která je vedoucím provozovatelem palivových karet pro silniční nákladní dopravu ve Španělsku a Portugalsku. Transakce je součástí dlouhodobé strategie společnosti Eurowag, která má posílit její přítomnost na trhu západní Evropy.

Náměstek Tlapa se zároveň zúčastnil regionální porady velvyslanců ČR ze zemí Blízkého východu a Afriky, která proběhla v Madridu ve dnech 26. – 27. ledna 2019. Velvyslanci během porady s vedením MZV ČR projednali řadu témat týkajících se další strategie v regionu včetně bezpečností a politické situace, migrace a efektivního zajišťování rozvojové a ekonomické spolupráce.