česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

V Trutnově proběhlo XXIII. Exportní fórum

Dne 14. listopadu 2019 se v centru UFFO v Trutnově uskutečnilo 23. Exportní fórum, které již tradičně organizuje Asociace exportérů. Hlavním tématem letošního fóra byl region střední Evropy a jeho pozice v evropském i mezinárodním obchodě. Ministerstvo zahraničních věcí bylo na Exportním fóru zastoupeno náměstkem ministra MZV ČR Martinem Tlapou, který v rámci panelu zdůraznil nutnost posílení trvalé přítomnosti českých firem na mezinárodních trzích.
 

Úvodní panel Exportního fóra s názvem „Střední Evropa – naděje nebo problém Evropy?‘‘ uvedl bývalá viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Náměstek ministra MZV ČR Martin Tlapa následně v rámci mezinárodně obsazeného panelu, složeného z člena monetární rady Maďarské národní rady Gyulem Pleschingerem, podnikatelem Larsem Christensenem a šéfredaktorem časopisu Týždeň, debatoval aktuální trendy regionalizace a její vliv na regiony střední Evropy a Evropské unie. „Většina hospodářského růstu se bude v roce 2035 odehrávat za hranicemi Evropské unie, jednou z možných cest, jak do budoucna přímo proniknout na perspektivní globální trhy, je investice do trvalé přítomnosti českých firem na mezinárodních trzích,“ prohlásil náměstek Martin Tlapa.

V druhé části panelu byla diskuze soustředěna na pozici Visegrádské čtyřky v globálním světě a její závislost z hlediska exportu. Panelisté se shodli, že ekonomiky V4 se za posledních deset let značně proměnily, a to především v návaznost na silný pracovní trh, investice do regionu a vyšší domácí poptávku. České republice navíc přispívá k dosavadnímu odolávání trendu sníženého růstu ekonomik západní Evropy dobrá fiskální a monetární situace, slabinou je však nízká úroveň diverzifikace a značné ekonomické propojení s Německem.

Na závěr diskuze představil náměstek ministra MZV Martin Tlapa nový nástroj pro podporu přítomnosti českých firem na globálních trzích PROPEA, jehož cílem je mimo jiné podpořit české firmy v trvalém usazení na zahraničních trzích. Další části Exportního fóra se následně soustředily na pozici České republiky ve středoevropském exportu.

přílohy

Prezentace Martin Tlapa - Exportní fórum 422 KB PDF (Acrobat dokument) 14.11.2019

Prezentace Martin Tlapa - Exportní fórum v angličtině 352 KB PDF (Acrobat dokument) 14.11.2019