česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: @mzvcr/mfacz
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Vedení kolumbijských hasičů se seznamuje s českými hasičskými technologiemi

Ve dnech 4. až 8. dubna probíhá incomingová mise zástupců hasičů z Kolumbie v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) organizovaného Velvyslanectvím ČR v Bogotě. První den programu delegace navštívila Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR a poté se v prostorách Ministerstva zahraničních věcí konala prezentace hasičských technologií českých společností Hiko, Dekonta a SunFibre. V následujících dnech kolumbijští hasiči navštíví Plzeň, Brno, Frýdek-Místek a Lázně Bohdaneč, kde je čekají nejen ukázky zásahů a výcviku, ale i praktické ukázky produktů dalších českých firem. Kolumbijský hasičský záchranný sbor aktuálně prochází rozsáhlou transformací, jejímž cílem je zlepšení systému organizace, výcvikových a zásahových metod. Kolumbijci přitom hledají příklady dobré praxe u špičkově fungujících zahraničních těles. Zároveň v Kolumbii probíhají masivní investice do nové techniky a vybavení. Česko má v této specifické oblasti dlouhodobou tradici a jedinečné know-how. Zároveň v naší zemi působí celý ekosystém firem, které vyrábí vybavení pro hasiče od ochranných pomůcek po těžkou techniku.   

Zástupci národního ředitelství a některých velkých regionálních hasičských sborů Kolumbie v čele s generálním ředitelem, kapitánem Charlesem Benavidesem, mají v těchto dnech možnost osobně poznat fungování Hasičského záchranného sboru ČR, ale také příslušná technologická řešení českých firem v praxi. V Česku přitom působí celý ekosystém výrobců od ochranných oděvů a dekontaminačního vybavení přes vysokokapacitní čerpadla, hasičské speciály až po specializovaný software a záchranářské čluny.

V pondělí 4. dubna dopoledne přivítal kolumbijskou delegaci generální ředitel českých hasičů, generálmajor Vladimír Vlček. Na Generálním ředitelství HZS ČR se kolumbijští představitelé mohli seznámit také s činností Technického ústavu požární ochrany, Národního operačního a informačního střediska či se systémem českých certifikací. Kolumbijskou delegaci zaujalo zejména fungování českého Integrovaného záchranného systému. Míra koordinace jeho jednotlivých složek (od hasičů přes policii až po záchranáře) totiž patří ke světovým unikátům.  

V odpoledních hodinách pak v prostorách Ministerstva zahraničních věcí zahájil ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Bogotě, Bohdan Malaniuk, prezentační akci českých firem Hiko, Dekonta a SunFibre, které představily své hasičské technologie. Vedení kolumbijských hasičů zaujala kombinace tradice a inovací, které české firmy v této oblasti nabízí. V dalším průběhu nabitého programu delegace zavítá do Plzně, kde bude moci shlédnout, mimo jiné, i využití systému smartPRO společnosti GoodPro či zapojení dronů do hasičského zásahu. V areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně pak proběhnou nejen prezentace, ale také praktické ukázky řešení a produktů firem GINA, Holík International, Gumotex, Sigma a Prabos. Kolumbijští hasiči se podívají i do provozu Tatry Kopřivnice a frýdecko-místecké firmy DEVA. V Lázních Bohdaneč,  v tamější laboratoři HZS ČR na nebezpečné materiály, pak budou mít příležitost dozvědět se více o metodách zásahů a způsobu práce v této oblasti, ve které patří čeští hasiči ke světové špičce.

Díky misi mohou čeští hasiči sdílet se svými kolumbijskými kolegy jedinečné know-how a cenné zkušenosti,  které pak mohou pomoci zachraňovat životy i v Jižní Americe. Cílem je ovšem nejen zvýšit povědomí o České republice v tomto specifickém sektoru, ale také podpora českých výrobců a technologií při vývozu do Kolumbie, kde se aktuálně plánují velké investice do nového hasičského vybavení. Mise byla připravena v rámci projektu ekonomické diplomacie (PROPED) a je organizována Velvyslanectvím České republiky v Bogotě ve spolupráci s Generálním ředitelstvím HZS ČR. Díky úzké koordinaci s našimi hasiči měly české firmy možnost ukázat svá technologická řešení v bezprostřední návaznosti na praxi před vrchním velitelem kolumbijských hasičů a jeho týmem.