česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Velvyslankyně Gruzie se v Černínském paláci setkala s náměstkem Martinem Tlapou

Náměstek ministra zahraničních věcí pro řízení sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce Martin Tlapa přijal dne 14. ledna velvyslankyni Gruzie Mariam Rakviashvili. Tématem jejich jednání byla především rozvojová spolupráce a rozvoj vzájemných obchodně-ekonomických vztahů.
 

Na úvod setkání náměstek Tlapa vyzdvihl politické vztahy mezi Českou republikou a Gruzií, které jsou na vynikající úrovni, a uvedl, že Gruzie představuje klíčového partnera pro Českou republiku v regionu jižního Kavkazu. V souvislosti s blížícím se předsednictvím České republiky v Radě Evropské unie (ve 2. polovině roku 2022) zmínil, že rozvoj vztahů se zeměmi tzv. Východního partnerství, mezi něž Gruzie patří, bude jedním z důležitých témat českého předsednictví. Náměstek Tlapa velvyslankyni Rakviashvili ujistil, že Česká republika podporuje  snahy Gruzie o co nejužší vazby s EU a NATO.

Dle Koncepce zahraniční rozvojové spolupráce ČR patří Gruzie do kategorie prioritních zemí, mezi tzv. projektové země. Česká republika působí v Gruzii v rámci rozvojové spolupráce v mnoha sektorech, např. zdravotnictví, zemědělství, rozvoji infrastruktury a ochraně životního prostředí. Gruzínským studentům jsou rovněž nabízena vládní stipendia, přičemž o studium v České republice je mezi gruzínskými studenty velký zájem. Náměstek Tlapa zdůraznil, že Česká republiky v oblasti rozvojové spolupráce usiluje především o dlouhodobé a udržitelné projekty. Velvyslankyně Rakviashvili uvedla, že Gruzie aktivity České republiky v rámci zahraniční rozvojové spolupráce velmi oceňuje.

Náměstek s velvyslankyní hovořil rovněž o perspektivních oborech vzájemné obchodně-ekonomické spolupráce, možnostech posílení spolupráce v oblasti investic a aktuálním stavu implementace dohody o volném obchodu mezi Gruzií a EU.