česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Virtuální Česko-Estonské business fórum o umělé inteligenci a e-governance

Dne 12. dubna 2021 uspořádalo Oddělení ekonomické diplomacie MZV ČR a Ministerstvo zahraničních věcí Estonska velmi úspěšné virtuální obchodní fórum na téma zapojení umělé inteligence do státní správy a řešení pro e-governance čili digitalizace veřejné správy.
 

Akci zahájili ministryně zahraničí Estonska paní Eva-Maria Liimets (donedávna velvyslankyně Estonska v Praze) a náměstek ministra zahraničí ČR Martin Tlapa. Oba vyzdvihli význam digitalizace státní správy, ale i kybernetické bezpečnosti, jejichž potřeba se během probíhající pandemie jen potvrdila. Oba se také shodli na důležitosti efektivní spolupráce a předávání si zkušeností v oblasti mezi oběma zeměmi.

V oficiální části zazněly projevy pánů Ott Velsberga a Vladimíra Dzurilly, významných odborníků na digitalizaci obou zemí. Pan Velsberg, který je hlavním datovým analytikem ministerstva zahraničních věcí a komunikace Estonska, velmi zajímavě shrnul základní premisy digitalizace státní správy v Estonsku, jako například, že stát je zde pro občany a nikoliv občané pro stát. Proto by občané neměli zdlouhavě žádat o benefity, které jim náleží, ale stát by jim je měl proaktivně poskytnout. Pan Velsberg také apeloval na potřebu vytvořit normy pro sdílení metadat a přivítal budoucí spolupráci s českými partnery. Následující řeč pana Vladimíra Dzurilly, ředitele NAKIT a poradce premiéra pro otázky ICT a digitalizace, popsala českou cestu k digitalizaci státní správy a také vyzdvihla potřebu spolupráce v této oblasti.

Poté se představilo 6 českých a 6 estonských firem v alfabetickém pořadí: Blindspot AI, Cognuse, CybExer, DataSentics, Flowit, Leanest, LeverCode, Medical Information Technologies (Záchranka), O2 – Dataclair, Resistant AI, Sefira a SK ID. Jedna prezentace následovala za druhou, nicméně i v alokovaných dvou minutách byly firmy schopné představit základ jejich práce a sdílet své kontaktní údaje.  

V následující neveřejné části si mohly firmy zarezervovat schůzky. Během akce proběhlo více než 25 schůzek mezi firmami (B2B) a zástupci státních institucí obou zemí (B2G), několik firem se domluvilo na pozdějších schůzkách.

Na akci je možné se podívat ze záznamu.