česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výroční setkání s mladými českými dobrovolníky OSN

Náměstek ministra zahraničních věcí ČR Martin Tlapa přijal dnes v Černínském paláci mladé české dobrovolníky OSN. Každoroční setkání na MZV navazuje na školení v ústředí UN Volunteers v Bonnu a předchází jednoročnímu vyslání dobrovolníků do jednotlivých agencií OSN; v letošním roce konkrétně do Bosny a Hercegoviny, Gruzie, Moldavska, Jordánska, Libanonu, Etiopie a Zambie.   
 

Dlouhodobá spolupráce MZV ČR s programem Dobrovolníci OSN je zakotvena ve Strategii zahraniční rozvojové spolupráce ČR 2018 – 2030. V posledních 20 letech působilo v rámci systému OSN na 350 českých dobrovolníků v 50 zemích světa. ČR patří mezi významné partnery programu, v globálním srovnání figuruje na 11. místě a po boku velkých donorů jako Německo, Švýcarsko či Jižní Korea.

Náměstek Tlapa ocenil kvalifikaci dobrovolníků i jejich kuráž pro působení v často složitých teritoriích, přislíbil jim podporu ze strany českých ambasád a podrobněji poukázal na priority ČR i specifika zemí jejich nadcházejícího působení. Zároveň připomněl termín v září 2019, kdy bude vyhlášeno výběrové řízení pro příští ročník tohoto programu. MZV uvítá pokračujíc zájem z řad absolventů vysokých škol. 

Podrobné informace o programu Dobrovolníci OSN jsou k dispozici na webu mzv.cz v kapitole rozvojová spolupráce a humanitární pomoc.