česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Shutterstock
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Webinář: Jak využít služby PROPEA v zahraničí?

Odbor ekonomické diplomacie MZV ČR zve na webinář, který české firmy a podnikatele seznámí  s nástrojem PROPEA - projekty na podporu ekonomických aktivit v zahraničí. Webinář proběhne 15. 2. 2022 od 15:00 online prostřednictvím aplikace Microsoft Teams.

Nástroj ekonomické diplomacie PROPEA doplňuje služby poskytované ekonomickými diplomaty ČR v zahraničí. Umožňuje českým exportérům získat v zahraničí služby zkušených místních expertů, kteří firmám pomohou např. se založením pobočky, certifikací a registrací výrobku, jeho uvedením na trh nebo s hledáním distributora. Program tak českým firmám pomáhá uchytit se i na náročných, vesměs vzdálených trzích, kde je osobní přítomnost a znalost jazyka nezbytná. Program administruje Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR a Svazem průmyslu a dopravy ČR. Realizátorem projektu je vždy místní subjekt ověřený zastupitelským úřadem, který pro české firmy zajistí specializované služby. Stát přitom hradí 70 % ceny služby, český exportér 30 %. Rozpočet na jednu službu v jedné zemi je max. 100 tis. korun, resp. maximálně 500 tisíc korun celkem na všechny služby PROPEA v daném teritoriu. Více informací o nástroji PROPEA a možnostech jeho využití najdete také v článku na export.cz zde

Cílem webináře je informovat české firmy o možnostech využití tohoto nástroje ekonomické diplomacie v zemích, pro které byly projekty PROPEA v roce 2022 schváleny. Jedná se celkem o 18 projektů v 17 zemích Asie, Jižní Ameriky, Blízkého Východu a Afriky a Evropy.

Během webináře proběhne stručné představení výhod nástroje PROPEA. Na webináři vystoupí také zástupci podnikatelské reprezentace (Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR), kteří jsou do schvalování projektů zapojeni, stejně jako do procesu výběru partnerského subjektu v zahraničí, se kterým ambasáda při realizaci projektu spolupracuje.

O vlastní zkušenosti s realizací PROPEA se podělí Zuzana Stiborová, ekonomická diplomatka zastupitelského úřadu ČR v Mexiku, kde projekt úspěšně proběhl již v roce 2021. Filip Vavřínek, ekonomický specialista z Generálního konzulátu ČR v brazilském Sao Paulo, kde se v tomto roce projekt PROPEA uskuteční poprvé, představí perspektivy obchodní spolupráce v teritoriu a možnosti využití služeb v rámci PROPEA.

Na webináři vystoupí také firma Rudolf Jelínek, která má s využitím tohoto nástroje v několika zemích v minulých letech pozitivní zkušenosti.

Zájemci o účast na webináři se mohou registrovat do 11. února na adrese: milan_vagner@mzv.cz. S potvrzením účasti účastníci obdrží také odkaz na připojení na webinář.

Podrobný program webináře  naleznete níže.

 

Program webináře 

15:00  zahájení webináře - M. Svoboda, ředitel Odboru ekonomické diplomacie, MZV ČR

15:05  stručné představení programu PROPEA (powerpointová prezentace)

15:15  vystoupení  zástupců podnikatelské reprezentace:

            - Jiří Hansl, ředitel zahraničního odboru, Hospodářská komora ČR

            - Lukáš Martin, ředitel sekce mezinárodních vztahů, Svaz průmyslu a dopravy 

15:25  zkušenosti zastupitelského úřadu s realizací PROPEA a vystoupení zástupce úřadu z nového  teritoria s perspektivou bilaterálních ekonomických vztahů (velvyslanectví  Mexiko, generální konzulát  Sao Paulo)

15:35  zkušenosti české podnikatelské sféry s PROPEA (R. Jelínek, p. Ľubomír Čul) 

15:40 diskuse

16:00 závěr webináře