česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: OECD
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

ČR bude předsedat Rozpočtovému výboru OECD

Členské státy OECD na svém zasedání dne 12. července 2017 jednomyslně zvolily velvyslance a stálého představitele ČR při OECD, pana Petra Gandaloviče, předsedou Rozpočtového výboru OECD (OECD Budget Committee).

Rozpočtový výbor je odpovědný za přípravu rozpočtu OECD, jehož celkový objem pro rok 2017 činí 373,7 mil. EUR, a průběžně sleduje čerpání rozpočtu dle odsouhlasených priorit. 

Činnosti Rozpočtového výboru věnují členské státy dlouhodobě značnou pozornost, protože jeho prostřednictvím mohou přímo kontrolovat využití svých vložených prostředků. „Věříme, že dvouleté období českého předsednictví nám umožní účinněji dbát na rozpočtovou odpovědnost sekretariátu OECD, o kterou v rámci Rozpočtového výboru dlouhodobě usilujeme. Pro Českou republiku, jejíž podíl na rozpočtu OECD činí 1,08 %, je zvolení na pozici předsedy Rozpočtového výboru velký úspěch, kterého si vážíme i jako ocenění naší dosavadní práce,“ řekl ke svému zvolení Petr Gandalovič. 

V historii svého členství v OECD Česká republika předsedala pouze jednou, a to ve Výboru pro životní prostředí v letech 2000 – 2003.