tiếng việt  česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: web ČSÚ
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

(Archivní článek, platnost skončena 12.05.2021 / 10:20.)

Od 27. března do 11. května probíhá v České republice sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání je povinné i pro české občany žijící v zahraničí s trvalým pobytem v České republice a cizince, kteří mají v České republice trvalý či přechodný pobyt nad 90 dnů (nezávisle na tom, zda se aktuálně nacházejí v Česku, nebo ne). Sčítání zajišťuje Český statistický úřad.
 

Sčítání lidu probíhá každých deset let již od r. 1869. Cílem je získání co nejpřesnějších a úplných dat.

Mimo území ČR se sčítací formulář vyplňuje online, prostřednictvím webové stránky https://www.scitani.cz/, v termínu od 27. března do 11. května 2021 (k dispozici jsou jazykové mutace, včetně vietnamštiny).

Občané ČR

Sčítání je povinné i pro české občany s hlášeným pobytem v České republice, kteří žijí v zahraničí. Sečíst se musí i ti občané, kteří sice trvalý pobyt v Česku nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. 3. 27. 3. 2021) na území České republiky žijí, tj. například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu. Jinými slovy, každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt (přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. března 2021), se sčítá. Nezáleží na tom, kde ve světě žije, jaké má další občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají na území Česka ukončený pobyt, se sčítání netýká.

Pokud tedy český občan žije v zahraničí, ale má na území České republiky hlášen trvalý pobyt, je povinen sčítací formulář vyplnit. Pokud český občan žije v zahraničí, nemá v České republice trvalý pobyt a ani se na jejím území k rozhodnému okamžiku nenachází, sčítací formulář vyplnit nemusí.

Cizinci

Povinnost sečíst se mají i všichni cizinci, kteří mají v České republice trvalý nebo přechodný pobyt nad 90 dnů (nezávisle na tom, zda se aktuálně nacházejí v Česku, nebo ne). Sčítání se netýká pouze diplomatů a cizinců, kteří jsou na území na dobu kratší než 90 dnů (např. turisté).
 

Leták - Sčítání lidu, domů a bytů 2021 (PDF, 513 KB)