suomeksi  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Sčítání lidu, domů a bytů 2021

(Archivní článek, platnost skončena 14.05.2021.)

Sčítání lidu, domů a bytů se týká i  českých občanu žijících v zahraničí.

Sčítání lidu probíhá na území České republiky každých deset let a zajišťuje ho Český statistický úřad.

Koho se sčítání týká

Sčítání je povinné pro všechny osoby, které mají v rozhodný okamžik, tedy o půlnoci z 26. na 27. března 2021, trvalý pobyt nebo přechodný pobyt nad 90 dnů na území ČR. Sečíst se musí každá taková osoba, bez ohledu na místo skutečného pobytu, na věk, svéprávnost a zdravotní stav. Za osoby mladší 18 let, nesvéprávné a podobně provádí sečtení jejich zákonný zástupce, opatrovník či osoba k tomu oprávněná. Sčítání se týká i všech cizinců přítomných v ČR v rozhodný okamžik.

Sečíst se tedy musejí i osoby v zahraničí (občan ČR nebo cizinec), které měly k rozhodnému okamžiku trvalý či přechodného pobyt na dobu delší než 90 dnů v ČR. Český občan, který žije v zahraničí a nemá v ČR trvalý pobyt, ani nebude v rozhodný okamžik na území ČR přítomen, sčítací formulář nevyplňuje.

Jak se sečíst

Mimo území ČR nebudou k dispozici tištěné formuláře - od 27. března do 11. května 2021 se bude možné odkudkoliv sečíst přes internet na www.scitani.cz

Pokud český občan sdílí v zahraničí domácnost s cizincem, který nemá v Česku trvalý ani přechodný pobyt nad 90 dnů, nemusí být tento cizinec uváděn v seznamu osob v domácnosti ani nemá povinnost vyplnit sčítací formulář.

Občané ČR, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí a stále mají trvalý pobyt v ČR, avšak mají propadlý pas a občanský průkaz, mohou postupovat dle instrukcí v přiloženém dopise ředitele Českého statistického úřadu.

Obecné informace ke sčítání jsou k dispozici v přiloženém letáku a na www.czso.cz

přílohy

Scítání 2021 512 KB PDF (Acrobat dokument) 8.3.2021

Dopis ČSU 9-4-2021 301 KB PDF (Acrobat dokument) 12.4.2021