suomeksi  česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Veletrh Matka 2016 v Helsinkách s českou účastí

Ve dnech 21. – 24. ledna 2016 se na helsinském výstavišti uskutečnil veletrh z oblasti cestovního ruchu – MATKA (CESTA), na němž měla své zastoupení i Česká republika.

Letošního ročníku veletrhu MATKA (Cesta), jež je největším specializovaným veletrhem z oblasti cestovního ruchu v severní Evropě, se zúčastnilo okolo 1000 vystavovatelů z více jak 80 zemí, včetně zástupců z ČR. Partnerskou zemí letošního veletrhu bylo Španělsko. Matka 2016 dále představila několik nových zemí s destinacemi jako je Bolívie, Tatarstán, Kyrgyzstán, Uruguay nebo Faerské ostrovy. Lákadlem veletrhu byly také další oblíbené destinace jako Řecko a Turecko.  Dle údajů Helsinské veletržní správy akci navštívilo během 4 dní více než 67 000 návštěvníků.

Veletrh slavnostně zahájila ministryně pro zahraniční obchod a rozvoj Finska Lenita Toivakka. Během projevu ministryně konstatovala, že turismus představuje jeden ze základních příjmů země a turistické návštěvy do Finska se nadále zvyšují. Tento pozitivní trend by měl pokračovat také v roce 2016. Podle Toivakky turisté přijíždějí do Finska kvůli čisté přírodě, dobře fungující turistické infrastruktuře, bezpečí, exotické polární záři a půlnočnímu slunci. Nový potenciál vidí Finsko také ve wellness turismu – tzv. „Finrelax“, který návštěvníkům kromě jiného přibližuje instituci finské sauny a čistou přírodu. Podporou příchozího cestovního ruchu se zabývá organizace Visit Finland.

Česká republika byla na veletrhu po roční pauze zastoupena agenturou CzechTourism, zástupci Golf Resort Konopiště, Danubius Hotels Group a zástupkyní Sdružení cestovního ruchu pro Střední Moravu. Český stánek přilákal dle vyjádření ředitelky Czech Tourism ve Stockholmu paní Lucie Vallin velký počet návštěvníků. Současně propagaci ČR zajišťovala Česko-finská společnost, která se již tradičně prezentuje na veletrhu Matka. Český stánek navštívila ZVZÚ L. Holubová, která projednala s ředitelkou CzechTourism ve Stockholmu plánované aktivity na rok 2016. CzechTourism plánuje také účast na golfovém veletrhu GoExpo, který tradičně přitahuje velký počet zájemců o golfové pobyty v České republice. ZÚ Helsinky každoročně organizačně a logisticky podporuje českou účast na obou veletrzích a poskytuje lehké občerstvení pro jednání s obchodními partnery během veletrhu.