česky  english  türkçe 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Turecký turismus 2021

Turecko patří k nejvyhledávanějším turistickým destinacím světa, nabízejícím  lákavý mix památek, krásných pláží omývaných Středozemním, Egejským a Černým mořem, turistických stezek v horách i pestré kulinářské kultury. Pro Turecko byl turismus dlouhá léta významným ekonomickým příjmem a motivátorem rozvoje místní logistiky a infrastruktury. Ještě v roce 2019 Turecko navštívilo přes 45 milionů turistů. Po vypuknutí pandemie však klesl počet turistů na 12,7 milionu, v důsledku čehož se příjmy z turistického ruchu propadly o 61%. V roce 2021 se Turecko prezentuje jako COVID-19 bezpečná země nabízející návštěvníkům nejen památky a krásné pláže, ale také  profesionální přístup a cenově výhodné pobyty ve svých resortech.

Turecko se po celém světě těší velmi dobrému renomé, počet turistů v této zemi dlouhodobě narůstal. V roce 2018 jej navštívilo 39,5 milionů zahraničních návštěvníků a v roce 2019 již 45 milionů. Většinu z nich tvořili návštěvníci z Ruska (7 mil), Německa (5 mil) a Bulharska (2,7 mil). I v České republice si Turecko získalo množství příznivců -  v roce 2018 navštívilo zemi 228 000 Čechů a v roce 2019 dokonce 311 000 krajanů (cca 28. místo).

Dle UNWTO se celosvětově počty turistů v důsledku pandemie Covid-19 propadly o 70-75%, čímž se dostaly na úroveň, na které se nacházely před 30 lety. V Asii a Oceánii se jedná dokonce o propad až o 82%. Tento fakt způsobuje celosvětové ztráty v řádech stovek miliard dolarů a situace se stává neúnosnou nejen pro dopravní společnosti nebo firmy a agentury podnikající v tomto sektoru. Výrazně ovlivněny jsou i příjmy do státních rozpočtů zasažených států. V Turecku způsobil nástup pandemie COVID-19 zásadní propad v turistickém ruchu a  v roce 2020 tak do země přicestovalo pouhých 12,7 milionu turistů.

Primárním cílem Turecka pro letošní sezónu je prezentovat se jako Covid-19 bezpečná turistická destinace. V průběhu jara dokázalo snížit počty nakažených z 50 000 na 8 000, když využilo 28 milionů vakcín. Z toho 12 milionů obyvatel již obdrželo obě dávky vakcíny. V zemi probíhá rozsáhlý certifikační program pro turistický a gastronomický sektor, který má garantovat zdravotní nezávadnost a bezpečnost. Oficiálně byli naočkování všichni pracovníci v turistických službách v hlavních tureckých letoviscích. Navzdory tomu, že evropské státy zařazují Turecko mezi rizikové země, oficiální čísla nakažených na 100 000 obyvatel byly i v období kulminace případů mnohem nižší než v ČR. Snížení počtu nakažených se podařilo dosáhnout mimo jiné díky velmi přísným opatřením a úplným zákazům vycházení pro místní obyvatelstvo. Po posledním prudkém nárůstu nakažených vláda vyhlásila třítýdenní zákaz vycházení.  Výsledkem tohoto „radikálního lockdownu“ byl pokles v oficiálních statistikách pod 90 nakažených na 100 000 obyvatel, což je nižší číslo než udává Francie, Itálie, nebo Chorvatsko. Navíc vláda vychází vstříc zahraničním návštěvníkům, a tak jsou cizinci z většiny opatření vyjmuti. Hotely, muzea a další turistické atrakce zůstávají pak i přes „lockdown“ otevřeny a zaměstnanci těchto zařízení jsou přednostně očkováni. Počítá se také s tím, že jakmile bude v EU uveden do chodu Digitální certifikační systém pro očkované občany, bude okamžitě schválen i Tureckem. Už tento měsíc zrušilo Turecko povinnost prokazovat se negativním PCR testem při příjezdu pro občany 20 vybraných zemí.

Podle slov Ülkaye Atmaci, předsedy Hoteliérského svazu, se i přes pokles v turistickém sektoru turecké hotely přizpůsobují situaci dobře: „V loňském roce jsme se v našich hotelech setkali s téměř nulovými případy výskytu nového typu coronaviru.“ Jeden z důvodů proč i přes příliv turistů do našich hotelů nezaznamenáváme žádné šíření infekce, je Certifikát Bezpečného Cestovního Ruchu. Nejedná se však pouze o služby v hoteliérství a pohostinství. Turecký vlajkový letecký dopravce - Turkish Airlines se podle údajů Evropské organizace pro bezpečnost letového provozu (Eurocontrol)  letos v únoru umístil na prvním místě v Evropě v počtu letů za jeden den. Společnost Turkish Airlines v uvedeném období provozovala v průměru 592 letů denně. Další z tureckých aerolinek - nízkonákladový dopravce Pegasus, se s 263 lety umístil na třetím místě.

 Při porovnání statistik roku 2020 a 2021 sledujeme v Turecku skokový nárůst počtu turistů. V dubnu, který byl z hlediska minulého roku nejhorší, přijelo do země 24 000 turistů, přičemž celkově je to v letošním roce už skoro 800 000. Dle mínění ministra kultury a cestovního ruchu Mehmeda Ersoye by na konci roku 2021 mohlo Turecko zaznamenat až 30 milionů zahraničních návštěvníků.

Pro české turisty tak zatím nadále zůstává hlavní překážkou  zařazení Turecka do skupiny zemí s velmi vysokým rizikem nákazy, které s sebou po návratu do vlasti přináší povinnost 5-denní karantény a opakovaného PCR testu. Tento fakt, který se však může kdykoliv během sezóny změnit, je kompenzován aktuálně velmi příznivými cenami pobytu danými aktuálním kurzem turecké liry, neobvykle nízkým počtem zahraničních turistů a podporou turistiky na všech úrovních místní turecké správy.

Jakub Dluhosch, asistent GK Istanbul

Jan Ondřejka, ekonomický diplomat GK Istanbul