Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Náměstek Kulhánek zahajuje Pražskou Agendu 2015
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Kulhánek zahájil politickou část konference k Pražské Agendě

 

Náměstek pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Jakub Kulhánek zahájil politickou část konference k Pražské agendě, jejímž tématem byla „Nuclear Deterrence: Enduring Concepts and Current Debates“. MZV uspořádalo konferenci spolu s Ústavem mezinárodních vztahů a Karlovou univerzitou ve dnech 14. – 15. října 2015 v Černínském paláci.

Na okraj konference se náměstek Kulhánek také setkal s Kimem Won-soo, zvláštním představitelem OSN pro odzbrojení, a Adamem Scheinmanem, zvláštním představitelem prezidenta Obamy pro nešíření jaderných zbraní, kteří patřili k vysoce postaveným řečníkům.

Myšlenka konference k otázkám jaderného nešíření, odzbrojení a mírového využití jaderné energie vznikla v návaznosti na projev prezidenta USA Baracka Obamy o jeho vizi světa bez jaderných zbraní, přednesený v Praze v dubnu 2009, a na dohodu mezi USA a Ruskem o snižování počtu strategických jaderných zbraní (START) podepsanou rovněž v Praze, v dubnu 2010.

Hlavními tématy politické části konference byly v letošním roce výsledky Hodnotící konference smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která se konala v New Yorku na přelomu dubna a května, a problematika nových jaderných mocností.

Ve svém úvodním projevu přivítal náměstek Kulhánek fakt, že konference k Pražské agendě již má nezastupitelné místo v kalendáři mezinárodních akcí zabývajících se problematikou odzbrojení a nešíření jaderných zbraní. Dále zdůraznil, že odzbrojení je dlouhodobý proces založený mj. na postupném snižování rizika proliferace jaderných zbraní, a přes jeho obtížnost a občasnou frustraci z pomalého pokroku nesmíme přestat vynakládat síly tímto směrem.

Po skončení politické konference k Pražské agendě bude ve dnech 15. – 17. října 2015 tematicky navazovat konference „Eliminating the Risks of Nuclear Weapons“, kterou organizuje mezinárodní parlamentní uskupení PNND (Parliamentarians for Nuclear Non-proliferation and Disarmament) rovněž v koordinaci s MZV.

Více informací a registrace: http://pragueagenda.iir.cz/

galerie

Pražská Agenda 2015 - politická část

.