Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Globsec 2017
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Náměstek Kolaja na mezinárodní konferenci GLOBSEC 2017

 

Ve dnech 26.–28. května 2017 se v Bratislavě konal 12. ročník bezpečnostní konference GLOBSEC, která je považována za jednu z nejvýznamnějších akcí svého druhu ve střední Evropě. K hlavním hostům letošní konference patřili prezidenti Slovenska a Polska, prezidentky Estonska a Chorvatska, předseda Evropské rady, předseda Vojenského výboru NATO a mnoho dalších osobností z oblasti politiky, médií a byznysu.

Náměstek člena vlády Václav Kolaja v diskusním panelu ministrů zahraničních věcí V4 k budoucnosti Evropské unie zdůraznil strategický význam procesu evropské integrace pro udržitelný rozvoj a bezpečnost členských států. Náměstek Kolaja dále upozornil na potřebu plně využívat instrumentů Unijních smluv. Při následné návštěvě nového sídla Mezinárodního visegrádského fondu náměstek Kolaja vyzdvihl význam role fondu při prohlubování spolupráce států V4 a při posilování synergie nevládního a státního sektoru.

K hlavním tématům večeře ministrů zahraničí V4 s tureckým protějškem patřily vztahy EU-Turecko, situace v Sýrii a rusko-ukrajinský konflikt.

.