Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

DESCOP 2017
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Zaorálek na DESCOP 2017: Posilování evropské obrany musí pokračovat

 

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek vystoupil 9. června 2017 v Paláci Žofín na mezinárodní konferenci o obraně a bezpečnosti (DESCOP). Konference se zaměřila na prohlubování evropské obranné spolupráce.

Mezinárodní konference na vysoké úrovni se konala pod záštitou předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky ve spolupráci s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem. Konference se zúčastnila zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová, vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová, ministři zahraničí a obrany členských států a zástupci zbrojního průmyslu.

Účastníci konference přivítali aktuální návrhy Evropské komise k posílení obrany EU a shodli se na potřebě účinné obranné politiky, včetně společného vysílání ozbrojených sil na krizová místa. Zároveň ocenili plán na zřízení Evropského obranného fondu, který umožní větší efektivitu obranných výdajů. Účastníci konference zdůraznili, že posilování evropské obrany není v rozporu se závazky v NATO, které zůstává garantem bezpečnosti v Evropě.

„Posilování evropské obrany musí pokračovat,“ uvedl ve svém vystoupení ministr Zaorálek. „Evropa se musí umět postarat o svou vlastní bezpečnost, musí umět nezávisle zasáhnout tam, kde je to nutné. Evropa musí být schopna úspěšně čelit hrozbám jako je migrace, terorismus, a musí zvýšit svou odolnost vůči tradičním i novým hrozbám, ale zároveň zastat tradiční úkoly, jako je ochrana vnější hranice. Prostřednictvím prohlubování evropské obranné spolupráce posílíme evropské křídlo Aliance,“ doplnil šéf české diplomacie.

.