Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Světový humanitární den 2017
Foto: © UNICEF
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Světový humanitární den 2017: ochrana civilistů

 

Světový humanitární den se slaví každoročně 19. srpna jako připomínka pumového útoku na ústředí OSN v Bagdádu, při němž v srpnu 2003 zahynulo 22 humanitárních pracovníků OSN, včetně zvláštního představitele generálního tajemníka OSN v Iráku Sergia Vieira de Mello z Brazílie.

Cílem Světového humanitárního dne je připomenout trvající a v posledních letech i rostoucí humanitární problémy ve světě, představit práci humanitárních organizací i jednotlivců a vzpomenout desítek humanitárních pracovníků, kteří byli při pomoci druhým napadeni či dokonce připraveni o život.

Tématem Světového humanitárního dne v roce 2017 je ochrana civilistů. Vlivem konfliktů v zemích jako jsou Irák, Jemen, Jižní Súdán či Sýrie umírají miliony civilistů – místní obyvatelé i desítky civilních humanitárních pracovníků, kteří jim přicházejí na pomoc. Do mnohých míst, kde je pomoc nejvíce potřeba, není z bezpečnostních důvodů vůbec možné se dostat. Také vnitřní a vnější uprchlíci, kteří si útěkem zachránili život, potřebují ochranu před násilím, rozdělením rodin a zneužíváním.

Co můžeme dělat?

  • Finančně podporovat projekty českých i mezinárodních humanitárních organizací v zemích postižených přírodními katastrofami, konflikty a nuceným vysídlením.
  • Zkoumat možnosti uplatnění vlastních schopností v pomáhajících organizacích a jejich dobrovolnických projektech (viz např. UNICEF Česká republika).
  • Zapojit se u příležitosti Světového humanitárního dne do digitální kampaně #NotATarget

Informace o globálních akcích ke Světovému humanitárnímu dnu 2017 najdete na:

https://www.unocha.org/whd-2017

Tiskovou zprávu českých humanitárních neziskových organizací naleznete zde:

http://www.fors.cz/sdruzeni-fors/dokumenty/tiskove- zpravy/#.WZQBMVJDutE

 

Stručný přehled humanitárních aktivit ČR ukazuje přiložený přehled.

FactSheetHP_CZ_2017 (PDF, 565 KB)

.