Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Ministr Stropnický se zúčastnil konference GLOBSEC 2018
Foto: © MZV
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Stropnický na konferenci GLOBSEC 2018

 

Místopředseda vlády ČR a ministr zahraničních věcí Martin Stropnický se ve dnech 18. a 19. května 2018 zúčastnil 13. ročníku mezinárodní bezpečnostní konference GLOBSEC 2018 v Bratislavě. S představiteli zemí V4 diskutoval v panelu zaměřeném na budoucnost EU.

Šéf české diplomacie vystoupil v rámci panelové diskuze ministrů zahraničních věcí zemí V4 s názvem „Visegrad Refining Relationship with Europe“. Zde zdůraznil, že prioritou ČR pro aktivity V4 je snaha o překonávání rozdílů mezi unijními zeměmi a posilování unijní jednoty. Hovořil také o přínosech V4, která se prostřednictvím své sousedské politiky stala v rámci EU velkým zastáncem euroatlantické integrace zemí západního Balkánu.

Na okraj konference se ministr Stropnický setkal s ministrem zahraničních věcí Kurdské regionální vlády Falahem Mustafou Bakirem a ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Anwarem Mohammedem Gargashem. Tématem schůzky s ministrem Bakirem byl aktuální vývoj v Iráku po posledních volbách a vztahy mezi iráckým Kurdistánem a centrální vládou. Jednání s ministrem Gargashem se zaměřilo zejména na bilaterální vztahy mezi Českou republikou a Spojenými arabskými emiráty. V této souvislosti šéf české diplomacie vyzdvihl rostoucí obchodní výměnu mezi oběma zeměmi. Stejně tak připomněl, že i počet turistických a obchodních cest neustále roste, což ostatně dokazuje například i loňský 30% nárůst počtu uchazečů o krátkodobá víza na českém velvyslanectví v Abú Dhabí.

Ministr Stropnický s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Anwarem Mohammedem Gargashem

Ministr Stropnický s ministrem zahraničních věcí Spojených arabských emirátů Anwarem Mohammedem Gargashem

Ministr Stropnický s ministrem zahraničních věcí Kurdské regionální vlády Falahem Mustafou Bakirem

Ministr Stropnický s ministrem zahraničních věcí Kurdské regionální vlády Falahem Mustafou Bakirem

.