Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Černínský palác ze zahrady
Foto: Antonín Nádvorník (©MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

MZV vyhodnotilo turistickou sezónu 2018

 

Letní turistická sezóna 2018 proběhla bez vážných mimořádných událostí. Přestože i nadále stoupá počet spoluobčanů cestujících do zahraničí, ve srovnání s loňským rokem ubylo případů, kdy čeští občané potřebovali asistenci konzulární služby a velvyslanectví ČR ve světě.

Zastupitelské úřady České republiky v zahraničí zaznamenaly nárůst zejména individuálních cestovatelů a to i do oblastí, které nepatřily v minulosti k vyhledávaným, jako je například Kambodža, Severní Kypr, Kolumbie či Panama. S rostoucím počtem cestovatelů však stoupl počet českých turistů, kteří se stali obětí trestné činnosti, jako jsou například krádeže, případy vykradených automobilů atd. S tímto souvisí rovněž vyšší počet vydaných náhradních cestovních dokladů, který se ve statistice promítá.

 


Potěšitelné je, že MZV eviduje klesající tendenci u dalších typů konzulárních případů českých občanů v zahraničí, jako jsou: omezení osobní svobody, hospitalizace, úmrtí nebo počet dopravních nehod. V níže uvedené statistice se objevují pouze ty případy, které řešily přímo zastupitelské úřady ČR v zahraničí.

 


Pozitivní zpětnou vazbu zaznamenalo MZV ČR od cestovatelů, kteří využili webové stránky Dobrovolné registrace občanů ČR při cestách do zahraničí, známé pod zkratkou „DROZD“ a zejména pak její aplikaci pro mobilní zařízení, která byla zprovozněna na počátku roku 2018. Aplikace DROZD obsahuje na jednom místě vše, co může cestovatel pro své bezpečí při cestách do zahraničí potřebovat.

Výhodou registrace v systému DROZD je zejména možnost rychlého navázání kontaktu s českými občany v zahraničí ať už prostřednictvím SMS nebo e-mailové zprávy. MZV a česká konzulární služba tak může cestovatele rychle varovat před nenadálou událostí nebo je v případě potřeby kontaktovat v zemi jejich pobytu. V roce 2018 využilo možnost registrace v systému DROZD doposud téměř 80 000 občanů ČR.

Některé zajímavé statistiky:

 


.