Prohlášení MZV k rezoluci Rady guvernérů

Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí ČR k rezoluci Rady guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) k íránskému jadernému programu

Íránský jaderný program nadále vzbuzuje obavy České republiky. Zpráva generálního ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii k implementaci zárukové dohody s Íránem, která byla zveřejněna 8. listopadu 2011, tyto obavy z vojenských aplikací íránského jaderného programu jen stvrzuje. Írán svým nezájmem o plnohodnotnou spolupráci znemožňuje Agentuře potvrdit, že je veškerý jaderný materiál na jeho území předmětem mírových aktivit. Nadále přitom obohacuje uran, pokračuje v těžkovodních aktivitách, nepředává projektové informace a odmítá diskuzi o nevyjasněných záležitostech včetně vojenského charakteru svých jaderných aktivit. Írán tím porušuje nejen rezoluce Rady guvernérů MAAE, ale i Rady bezpečnosti OSN, všeobecnou zárukovou dohodu a dodatkový protokol. Generální ředitel MAAE znovu vyzývá Írán, aby začal neodkladně naplňovat svou zárukovou dohodu a ostatní mezinárodní závazky.

V reakci na vydanou zprávu a poslední vývoj země E3+3 (Francie, Německo, Velká Británie, USA, RF, Čína) předložily na zasedání Rady guvernérů MAAE (17.-18.11.2011) návrh rezoluce, který odsuzuje Írán a vyzývá ho ke spolupráci s MAAE a plnění všech přijatých závazků. Její text není tak silný, jak bychom si přáli, nejdůležitější však je, že rezoluci podpořili všichni členové E3+3 a zachovali tak jednotný postup vůči Íránu. Nereagování Rady guvernérů MAAE by Írán nepochybně považoval za své dílčí vítězství a nečinnost Rady by poškodila důvěryhodnost Agentury.

ČR stejně jako ostatní členské země EU (kromě ČR jsou v Radě guvernérů MAAE ze států EU zastoupeny také Belgie, Bulharsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Švédsko a Velká Británie) opakovaně silně podpořila MAAE a její verifikační postupy a rovněž plně podpořila záměr, aby Rada guvernérů reagovala na zprávu předloženou generálním ředitelem MAAE přijetím nové rezoluce. ČR následně návrh rezoluce kosponzorovala, tak jako ostatní členové EU v Radě guvernérů.

Předkladatelé rezoluce navrhovali její přijetí konsenzem, Kuba však požádala o hlasování. Rezoluce byla přijata s výsledkem: 32 hlasy pro, 2 země (Kuba, Ekvádor) hlasovaly proti, Indonésie se zdržela hlasování. ČR schválení rezoluce tak jasnou většinou hlasů vítá.