Prohlášení MZV k zatčení Aljaksandra Bialiatského

Ministerstvo zahraničních věcí České republiky vyjadřuje hluboké znepokojení nad včerejším zatčením Aljaksandra Bialiatského, předsedy Centra pro lidská práva Viasna a viceprezidenta Mezinárodní federace lidských práv.

Tato událost je znepokojující zejména v kontextu nedávných kroků podniknutých běloruskou vládou za účelem omezit svobodu shromažďování a dále postihovat občanské aktivisty.
Česká republika proto požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění pana Bialiatského a vyzývá běloruské úřady, aby zastavily veškeré represe proti němu, jeho organizaci a lidskoprávním aktivistům obecně.

Česká republika oceňuje nezdolnou snahu pana Bialiatského a Centra pro lidská práva Viasna prosazovat lidská práva v Bělorusku. V letošním roce již český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg zaslal osobní dopis s vyjádřením podpory panu Bialiatskému. Aljaksandr Bialiatski obdržel v roce 2005 cenu Homo Homini udělovanou českou nevládní organizací Člověk v tísni a byl dvakrát nominován na Nobelovu cenu míru.