Prohlášení MZV k vyhlášení osvobození Libye

Prohlášení představitelů Národní přechodné rady o osvobození Libye od režimu Muammara Kaddáfího je milníkem v historii země. Česká republika vyjadřuje úctu hrdinství těch, kteří přinesli pro osvobození země oběť nejvyšší a vyjadřuje svoji hlubokou soustrast rodinám obětí.

Pád režimu Muammara Kaddáfího otevírá novou etapu historie svobodné Libye. Před Národní přechodnou radou a dočasnou vládou leží obrovské úkoly. Musí zajistit klid a bezpečí na celém území Libye, zabránit mstě a rabování, zahájit všenárodní politický dialog, který povede k nutným politickým i ekonomickým reformám, ustavení vlády práva a respektu k lidským právům a základním svobodám.

Česká republika vždy zastávala vůči režimu Muammara Kaddáfího kritický postoj a nikdy s ním nespolupracovala. Byla mezi prvními zeměmi, které navázaly kontakty s Národní přechodnou radou Libye. V dubnu ČR poskytla 2,5 mil Kč na řešení humanitárních problémů libyjských uprchlíků v Tunisku. V červnu jsme předali vybavení polní nemocnice jako dar vlády ČR v hodnotě téměř 2,5 mil. Kč, v rámci programu MEDEVAC ministerstva vnitra byli tři pacienti přepraveni k operaci v ČR. V souvislosti se znovuotevřením zastupitelského úřadu poskytla Česká republika další humanitární pomoc ve výši téměř 4 mil. Kč ve formě zdravotnických potřeb a materiálu.

Na základě potřeb libyjské strany jsme nadále odhodláni se podílet na poválečné obnově Libye jak bilaterálně, tak v rámci projektů Evropské unie či Organizace spojených národů. Nabízíme zejména naši neopakovatelnou zkušenost s přechodem k demokratickému systému vládnutí.