Černínský palác
Foto: (@MZV)

Ministerstvo zahraničí vítá udělení Nobelovy ceny míru 2013

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vítá dnešní oznámení Norského Nobelova výboru o udělení Nobelovy ceny míru za rok 2013 Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) za její rozsáhlé úsilí o zničení chemických zbraní.

OPCW má sídlo v Haagu a byla založena v roce 1997 poté, co vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení. OPCW jako implementační orgán Úmluvy usiluje zejména o likvidaci veškerých chemických zbraní při verifikaci mezinárodním společenstvím, o kontrolu dodržování zákazu použití a výroby chemických zbraní, o pomoc a ochranu proti hrozbám chemických zbraní a o podporu mezinárodní spolupráce při implementaci Úmluvy a mírové využití chemického průmyslu.

Česká republika jako zakládající člen OPCW a současný člen Výkonné rady OPCW vnímá udělení Nobelovy ceny míru i jako povzbuzení Organizaci při náročném úkolu likvidace zásob chemických zbraní v Sýrii, k němuž byl udělen mandát rozhodnutím Výkonné rady OPCW ze dne 27. 9. 2013 a přijetím rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2118 (2013). Česká republika je připravena k tomuto úkolu přispět svou expertízou v oblasti chemických zbraní i mimořádným finančním příspěvkem do rozpočtu Organizace.