česky   english

Černínský palác ze zahrady
Foto: Antonín Nádvorník (©MZV)

Prohlášení MZV ke Světovému dni svobody tisku

3. květen je každoročně připomínán jako Světový den svobody tisku, který byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 1993. Mandát na podporu a ochranu svobody tisku na celém světě má UNESCO. Hlavními tématy letošního Světového dne jsou potřeba přesné a nezávislé žurnalistiky, rovnost pohlaví v oblasti novinářské práce a digitální bezpečnost. U této příležitosti bývá rovněž předávána výroční cena UNESCO/Guillermo Cano za vklad k ochraně svobody tisku, kterou letos obdržel vězněný syrský novinář a lidskoprávní aktivista Mazen Darwish.

Závazek posilování nezávislosti médií a zvyšování kvality jejich práce je konsistentní součástí lidskoprávní politiky. ČR ji prosazuje prostřednictvím aktivního členství v mezinárodních organizacích, v dialogu s třetími zeměmi a je také jedním ze stěžejních témat Programu transformační spolupráce MZV. V rámci OBSE všestranně podporuje činnost představitelky pro svobodu médií. Konkrétním příkladem podpory nezávislých médií ze strany MZV je aktivní spolupráce s Rádiem Svobodná Evropa/Rádiem Svoboda (RFE/RL), které si letos v červnu připomíná 20. výročí přesunu svého ústředí z Mnichova do Prahy. MZV spolu s RFE/RL iniciovalo vznik dvou programů pro mladé talentované novináře – Václav Havel Journalism Fellowship pro země Východního partnerství a Ruska a Jiří Dienstbier Journalism Fellowship pro země západního Balkánu.

Svoboda slova a tisku jsou nezbytné pro dobré vládnutí, proto, aby občané byli schopní informovaně rozhodovat. Pomáhá zveřejňovat případy korupce a zneužívání moci a umožňuje občanům požadovat od svých vlád přijetí odpovědnosti. Svoboda slova a tisku je pilířem svobodné společnosti. Probíhající represe proti novinářům a nezávislým médiím v mnoha zemích světa představují útok na demokratické hodnoty. Ministerstvo zahraničních věcí chce proto vyjádřit své poděkování všem novinářům, kteří pokračují ve své práci, přestože často riskují svobodu a život, aby společnosti poskytovali tuto neocenitelnou službu, nezávislé zpravodajství.