Černínský palác ze zahrady
Foto: Antonín Nádvorník (©MZV)

Stanovisko MZV k návrhu změn a doplňků ruského federálního zákona o veteránech

Československo bylo v srpnu 1968 okupováno Sovětským svazem a většinou států Varšavské smlouvy v příkrém rozporu s mezinárodním právem a proti vůli tehdejších zákonných představitelů státu i naprosté většiny jeho občanů.

Ministerstvo zahraničních věcí na jedné straně respektuje, že otázky sociální politiky jsou vnitřní záležitostí každé země, na straně druhé je však vážně znepokojeno odůvodněním návrhu novely zákona "plněním úkolů při potlačení pokusu o státní převrat a při zabezpečení stabilizace situace v ČSSR po dobu rozsáhlé vojensko-strategické operace vojsky členských států Varšavské smlouvy od 21. srpna do listopadu 1968".

Ministerstvo  zahraničních věcí České republiky upozorňuje, že Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací podepsaná prezidenty obou zemí v srpnu 1993 jasně uvádí, vůli obou stran ve vzájemných vztazích "skoncovat s totalitní minulostí, spojenou s nepřípustným použitím síly proti Československu v roce 1968 a s dalším neospravedlnitelným setrváváním sovětských vojsk na československém území". Předpokládáme, že ruská strana považuje tuto smlouvu za platnou a vyvaruje se kroků, které by její obsah zpochybnily.