Foto: mzvcr

Prohlášení MZV k Mezinárodnímu dni proti homofobii

Mezinárodní den proti homofobii, bifobii a transfobii si každoročně připomínáme 17. května, v  den, kdy před 30 lety byla homosexualita vyškrtnuta z Mezinárodní klasifikace nemocí Světové zdravotnické organizace. MZV ČR při této příležitosti vyzývá k  respektování práv osob s jinou než heterosexuální orientací.

ČR považuje za nepřijatelné porušování lidských práv na základě vnímané nebo skutečné sexuální orientace nebo genderové identity. Marginalizace či dokonce kriminalizace lidí s odlišnou sexuální orientací (LGBTI) je v přímém protikladu se závazky bojovat proti všem formám násilí, diskriminace, nenávistných projevů a zločinů z nenávisti.

Spolu s dalšími státy vyvíjíme úsilí ke zvládnutí pandemie COVID-19. V mnoha částech světa jsou to právě lidé s odlišnou sexuální orientací, kteří jsou konfrontováni se stigmatizací, diskriminací, omezeními v přístupu ke zdravotnickým službám a domácím násilím či jsou vystavení chudobě, zvýšené míře nezaměstnanosti a bezdomovectví. Z těchto důvodů vítáme prohlášení Vysoké komisařky OSN pro lidská práva o cílených opatřeních potřebných pro ochranu LGBTI osob během boje proti virové pandemii. Jako člen iniciativy Equal Rights Coalition se ČR rovněž připojila k prohlášení ke COVID-19 a lidským právům LGBTI.

Plně podporujeme kroky EU zaměřené na podporu rovnosti a práv LGBTI osob. Úkolem české politiky podpory lidských práv a transformační spolupráce je přispívat k důstojnému životu všech bez rozdílu. Česká republika proto bude pokračovat ve svém aktivním zapojení do spolupráce s mezinárodními organizacemi, občanskou společností a nevládním a neziskovým sektorem při obraně lidských práv, důstojnosti a rozmanitosti.