česky   english

Rusko bylo s okamžitou platností vyloučeno z Rady Evropy
Foto: © Rada Evropy

Rusko bylo s okamžitou platností vyloučeno z Rady Evropy

V reakci na ruskou agresi proti Ukrajině rozhodl Výbor ministrů dne 16. března o vyloučení Ruské federace z Rady Evropy, a to s okamžitou platností. Na tomto historickém kroku, který byl nutný pro ochranu důvěryhodnosti této lidskoprávní organizace, se úzce podílela i česká diplomacie.

Ruská federace svojí agresí proti Ukrajině hrubě porušila čl. 3 Statutu Rady Evropy obsahující závazek dodržovat vládu práva. Již 25. února 2022 proto byla Ruská federace Výborem ministrů na základě čl. 8 tohoto Statutu zbavena práv na zastoupení v této organizaci. Ve dnech 14.-15. března 2022 bylo za účelem projednání otázky dalšího členství Ruské federace v Radě Evropy svoláno mimořádné zasedání Parlamentního shromáždění, jehož se aktivně účastnila i delegace Parlamentu České republiky. Výstupem tohoto zasedání bylo jednoznačné stanovisko vyzývající Výbor ministrů k vyloučení Ruské federace z Rady Evropy. Výbor ministrů tuto výzvu vyslyšel a hned 16. března 2022 Ruské federaci s okamžitou platností ukončil její členství.