česky   english

MZV Černínský palác
Foto: © MZV ČR/MFA CZ

Prohlášení MZV ke Dni Afriky

Dnes, 25. května, si připomínáme celosvětový Den Afriky. V tento den byla v roce 1963 založena Organizace africké jednoty, předchůdkyně dnešní Africké unie (AU).

Význam spolupráce mezi Českou republikou a Afrikou neustále roste. Česko je na africkém kontinentu čím dál viditelnější: jsme důležitým partnerem v bezpečnostní spolupráci, zvyšuje se vzájemný obchod, postupně přibývají české investice na kontinentu, narůstají i zkušenosti českých realizátorů s projekty v Africe. Daří se nám rovněž zapojovat do programů Evropské unie a Organizace spojených národů zaměřených na stabilizaci a udržitelný rozvoj [více: Den Afriky | Ministerstvo zahraničních věcí České republiky (mzv.cz)].

Dokladem posilování vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Afrikou je i úspěšné Česko-africké zdravotnické fórum, které se konalo minulý týden v Praze za účasti ministrů zdravotnictví z několika afrických zemí [více: Česko-africké zdravotnické fórum otevřelo novou etapu českého exportu zdravotnických technologií | (mzv.cz) ].

Afrika nyní prochází poměrně složitým obdobím. Nadále se musí vypořádávat s negativními dopady pandemie COVID-19 na své ekonomiky. Navíc se kvůli agresi Ruska proti Ukrajině se stal africký kontinent zranitelnějším, protože mnoho afrických států závisí na dovozu obilí z Ukrajiny a Ruska.

Ruská agrese vůči Ukrajině zároveň opět ukazuje, že k prosazování globálního uspořádání založeného na vládě práva a lidských právech potřebuje demokratický svět podporu Afriky, protože 54 afrických států v OSN tvoří kritickou masu při formování pozic v rámci multilaterálních fór.

V souladu s přístupem Evropské unie pohlížíme na Afriku jako na širší jižní sousedství. Připravujeme novou komplexní národní strategii působení na kontinentu. Cílem českých aktivit je přispět k rozvoji stabilní, prosperující, zdravé a vzdělané Afriky. Investování do míru a rozvoje v Africe považuje Česko za investici do vlastní bezpečnosti a prosperity.

Česká republika vítá, že se daří prohlubovat vztahy mezi Evropskou unií a Afrikou. Afrika bude patřit mezi priority předsednictví České republiky v Radě EU v druhé polovině roku 2022. Jedním z našich hlavních úkolů bude implementace závěrů summitu Evropská unie - Africká unie, který se za účasti předsedy vlády Petra Fialy konal v únoru letošního roku v Bruselu.