Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Mendelova genetická konference 2022

Kdy: 20.07.2022 - 23.07.2022 , Kde: Brno, Česká republika

U příležitosti oslav dvoustého výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela, k nimž se připojilo také UNESCO, se na počest tohoto předního vědce 19. století ve dnech 20.-23. července 2022 uskuteční mezinárodní Mendelova genetická konference v Brně.

Konference se bude věnovat aktuálním tématům z oblasti genetiky člověka se zaměřením na vzácná dědičná onemocnění, predispozice k nádorům i genetice živočichů a rostlin včetně problematiky GMO nebo genetiky bakterií a virů. Diskutovány budou také etické otázky spojené s diagnostikou a screeningem genetických onemocnění, historie genetického výzkumu nebo možnosti uplatnění nových genomických technologií v medicíně či zemědělství. 

Do Brna přijedou držitelé Nobelovy ceny Ada E. Yonath z Weizmann Institute of Science v Izraeli a Thomas Cech z University v Coloradu, což jsou nositelé Nobelovy ceny za chemii a Paul Nurse z Francis Crick Institutu v Londýně, který Nobelovu cenu získal za fyziologii a medicínu.

Mendelovu genetickou konferenci spolupořádají: Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně, Moravské zemské muzeum, Opatství Staré Brno Řádu sv. Augustina a Společně, o.p.s.

Bližší informace v letáčku (PDF, 2 MB) a na webu  https://www.mendel22.cz/ . 

(Zdroj: Masarykova univerzita v Brně)

 

.