Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní zahájení 15. ročníku Krajanského festivalu v Senátu PČR

 

V pátek 16. září 2022 vystoupil zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti Jiří Krátký s projevem v Senátu PČR na slavnostním zahájení třídenního programu v pořadí již 15. ročníku Krajanského festivalu v Praze (16. – 18. září 2022).
 

Na pozvání pořadatelů, občanského sdružení Sedm paprsků zastoupeného PhDr. Věrou Doušovou, vystoupil Jiří Krátký při slavnostním zahájení festivalu v prostorách Senátu PČR s pozdravem za MZV ČR věnovaným krajanům. Ve svém vystoupení zmocněnec zdůraznil význam jednotlivých aktivit, které Češi žijící v zahraničí rozvíjejí, nejen pro dnešní dobu, ale i pro budoucnost české identity v zahraničí. Nynější činností spolky vytváří prostředí, kterým současně přenášejí lásku k české kultuře a tradicím na generace příští. Zmínil podporu těmto aktivitám ze strany MZV ČR a dalších českých institucí a popřál krajanům příjemný pobyt v Praze a úspěšný 15. ročník, který se letos po covidové přestávce konal opět tradiční formou v Praze. Mezi hosty slavnostního zahájení byli krajané, členové vystupujících sborů z Ukrajiny, Chorvatska, Srbska a Maďarska.

Se svým vystoupením oslovili krajany také předseda Stálé komise pro krajany v zahraničí Tomáš Czernín a předsedkyně pořádajícího sdružení Věra Doušová. Patronát na letošním konáním festivalu převzali předseda Stálé komise pro krajany v zahraničí Senátu PČR a primátor hl. m. Prahy. Festival vyvrcholil v neděli přehlídkami tanců v Dolních Chabrech a v centru Prahy.

.