Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Cesta iniciativy v Ukrajině, 2015

 

NESEHNUTÍ Brno

Jedná se o první rok dvouletého programu, jehož cílem bylo podpořit kapacitu, činnost a další směrování ukrajinských nevládních organizací a nezávislých médií (cíl 1) jako i podpořit propojování, motivaci a profesní dovednosti nevládních organizací a nezávislých novinářů (cíl 2).

Cíl 1 probíhal v oblastech Oděsa, Potava a Cherson. Podpořené iniciativy se seznámily s konceptem občanské kampaně a způsobem jejího plánováni, což zvýšilo jejich kapacitu a potřebné know-how. Udělením mikrograntů byla přímo podpořena jejich činnost.

Výsledky podpořených kampaní přinesly systémové a dlouhodobější změny: například server mapující místní činnost politiků, webové stránky monitorující lesní hospodaření, otevřenější způsob sestavování obecního rozpočtu, vtáhnutí obyvatel a vedení města do vzniku dětského hřiště apod.

Cíl 2 spočíval v realizaci Barcampu. Přihlásilo 157 lidí, z nichž na základě přihlášek bylo vybráno 60 účastníků. Barcamp trval dva dny a spočíval ve specifickém formátu konference, kdy paralelně běžely dvě přednášky/workshopy a účastníci byli posluchači i lektory zároveň. Program měl velmi kladný ohlas a přinesl účastníkům sdílení zkušeností, inspiraci i možnosti síťování.

Výše dotace MZV: 1 600 000 Kč

.