Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zpráva OSN o lidském rozvoji za rok 2016

 

Zpráva o lidském rozvoji (The Human Development Report), kterou od roku 1990 každoročně připravuje Rozvojový program OSN (UNDP), je analýzou hlavních trendů globálního rozvoje.

Podle poslední Zprávy o lidském rozvoji za rok 2016 se ČR nachází na 28. místě a patří do skupiny zemí s nejvyšší hodnotou lidského rozvoje (tzv. Human Development Index, HDI).  Lidé u nás vedou relativně dlouhý a zdravý život, mají přístup ke vzdělání a vysoký životní standard. Z  pozice vyspělé země se proto ČR snaží pomáhat méně rozvinutým zemím, kde lidé bojují s chudobou a s omezenými možnostmi vlastního rozvoje. V roce 2016 vynaložila ČR na stabilizaci a rozvoj těchto zemí celkem 6,4 mld. Kč.

Podle autorů Zprávy o lidském rozvoji se celková situace ve světě zlepšila - v období 1990-2015 došlo ke zvýšení hodnot HDI ve všech regionech světa, což zahrnuje pozitivní posun v oblasti příjmů, vzdělání i zdraví. Zpráva ale zároveň zdůrazňuje, že i nadále mnoho lidí zůstává z tohoto pokroku vyloučeno. Podle hodnot HDI se jeden ze tří lidí stále potýká s nízkou úrovní lidského rozvoje. Toho si je vědoma i ČR, která si jako zásadní priority své rozvojové spolupráce pro nadcházející období do roku 2030 zvolila inkluzivní sociální rozvoj, ekonomický růst a rozvoj venkova. Rozvojové aktivity ČR tak budou přispívat ke snižování nerovností tak, aby v duchu motta globální Agendy udržitelného rozvoje 2030 nikdo nebyl vyloučen z možnosti kvalitnějšího a zdravějšího života.

Zpráva poukazuje i na to, že rovněž v rozvinutých zemích přetrvává chudoba a vyloučení - téměř v každé zemi existují skupiny, které zápasí se znevýhodněnými ekonomickými podmínkami, ale i s překážkami politickými, sociálními a kulturními, jež umocňují jejich zranitelnost a prohlubují rozdíly. Mezi tyto skupiny patří zejména ženy a dívky, etnické menšiny, obyvatelé venkova, domorodí obyvatelé, osoby se zdravotním postižením, přistěhovalci a uprchlíci a lidé s menšinovou sexuální orientací (LGBTI). Důraz na lidskou důstojnost a udržitelný rozvoj je proto zakotven také v Koncepci zahraniční politiky ČR a v nově schváleném strategickém rámci Česká republika 2030.

Podle autorů Zprávy je dosažení udržitelného lidského rozvoje pro všechny možné, bude však nutné se cíleně zaměřit na odstraňování překážek, které tomu brání. Z globálního hlediska je potřeba zajistit spravedlivější uspořádání mezinárodních institucí, důsledné politické řešení konfliktů a zapojení marginalizovaných skupin do rozhodovacích procesů.

Zpráva současně zdůrazňuje význam globální Agendy 2030 pro udržitelný rozvoj, která má ambici dosáhnout do roku 2030 naplnění 17ti cílů udržitelného  ekonomického, sociálního a environmentálního rozvoje. Agenda 2030, přijatá v září 2015, je tak novou globální strategií, která má přispět ke zvyšování prosperity a snižování nerovností tak, aby se výsledky indexu lidského rozvoje v celém světě výrazně zlepšovaly.

Zpráva o lidském rozvoji ukazuje, v jakých oblastech jsou jednotlivé země úspěšné a na jaké stránky rozvoje společnosti by se měly i v kontextu naplňování Agendy 2030 soustředit. Zpráva za rok 2016 potvrdila, že ČR dlouhodobě patří v mezinárodním srovnání mezi země, které se těší nejnižší míře sociální nerovnosti. Výzvou pro ČR však zůstává např. nerovnost mezi pohlavími v oblasti příjmů či v zastoupení ve veřejných funkcích. V červenci 2017 bude Česká republika v newyorském sídle OSN prezentovat pokrok v naplňování Agendy 2030 na národní úrovni, včetně priorit pro další úsilí v domácích politikách i v zahraniční rozvojové spolupráci ČR.

přílohy

UN Development Report 2016 3 MB pdf (Acrobat dokument) 29.6.2017

.