Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Humanitární pomoc během roku 2022

 

Na humanitární pomoc v roce 2022 MZV ČR plánovalo prostředky ve výši 200 mil. Kč, schválené usnesením vlády č. 535/2021. Při tvorbě úsporného rozpočtu na rok 2022 byly tyto prostředky vládou sníženy o 50 mil. Kč. Výchozí rozpočet na humanitární pomoc poskytovanou do zahraničí v r. 2022 tak činí 150 mil. Kč.

Zásady a priority humanitární pomoci v r. 2022 jsou obsaženy ve Strategii humanitární pomoci MZV ČR.

V prosinci 2021 bylo schváleno dokončení humanitárního projektu na podporu zranitelných uprchlíků z Venezuely v Kolumbii v hodnotě 930 tisíc Kč. Z projektu, který je realizován od poloviny roku 2020, je podporováno ubytování, hlídání dětí a zajištění pracovních příležitostí pro mladé matky. 

Dne 26. ledna 2022 ministr zahraničních věcí schválil pořízení traumasetů pro Ukrajinu. Celkem 3.550 traumasetů obsahujících zdravotnický materiál první pomoci MZV pořídí s využitím humanitární výjimky ze zákona o zadávání veřejných zakázek v hodnotě do 3,653 mil. Kč formou přímého nákupu od Českého červeného kříže pro potřeby Ukrajinského červeného kříže.

Dne 21. února ministr zahraničních věcí schválil poskytnutí vázaného peněžního daru ve výši 10 mil. Kč Ukrajině na pořízení vybavení pro terénní zdravotní péči poskytovanou Ukrajinským červeným křížem. Dodavatel vybavení bude vybrán prostřednictvím výzvy publikované na portálu BusinessInfo.

 Dne 25. února vláda svým usnesením č. 131 schválila návrh předložený Ministerstvem zahraničních věcí na poskytnutí naléhavé pomoci Ukrajině v souvislosti s invazí Ruska. Pomoc v celkové hodnotě 300 mil. Kč bude realizována ministerstvy zahraničních věcí (humanitární pomoc, 150 mil. Kč) a vnitra (programy MEDEVAC a Pomoc na místě) a bude zaměřena na pomoc obyvatelstvu Ukrajiny, včetně vnitřně vysídlených a uprchlíků v sousedních zemích.

Dne 4. dubna 2022 ministr zahraničních věcí schválil výsledky dotačních výběrových řízení a rozhodl o uvolnění prostředků v celkové výši 69 950 000 Kč z humanitárního rozpočtu na 17 dotačních projektů realizovaných v Afghánistánu, Bangladéši, Barmě/Myanmaru (2x), Etiopii (3x), Iráku (2x), Jordánsku, Kambodži, Libanonu, Ukrajině (2x) a Zambii (3x), 18 978 933 Kč z prostředků Programu BVA (4x Sýrie) a 15 mil. Kč z prostředků Programu Afrika (Etiopie, Mali, Niger). Přehled podpořených projektů a jejich realizátorů je publikován zde:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/projekty/humanitarni_dotace_2022_vysledky_1.html 

Dne  21. dubna  ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 330 000 Kč z humanitárního rozpočtu MZV na projekt rekonstrukce školky Pražského Jezulátka v brazilských Lidicích, poničené ničivými záplavami.

Dne 23. května  ministr zahraničních věcí schválil výsledky dotačních výběrových řízení v dotačním program Naléhavá pomoc Ukrajině a rozhodl o uvolnění prostředků v celkové výši 46 450 000 Kč z humanitárního rozpočtu na 5 dotačních projektů na Ukrajině a v Moldavsku. Přehled podpořených projektů a jejich realizátorů je publikován zde:
https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/projekty/humanitarni_dotace_nalehava_pomoc.html

Dne 27. května ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 5 mil. Kč  pro pokračování programu zaměřeného na přístup k vodě, sanitaci, hygieně (včetně prevence COVID-19) a výživě vnitřním  konfliktem postiženým obyvatelům regionu Tigraj v Etiopii, kterého s v rámci sdružení sedmi humanitárních neziskových organizací pod názvem Alliance 2015 účastní také česká organizace Člověk v tísni.

Dne  8. června  ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 5 mil. Kč  na dokončení víceletého projektu na podporu obživy venkovského obyvatelstva v oblasti Kayes v západním Mali,  který realizuje německá nezisková organizace Welthungerhilfe s podporou české neziskové organizace Člověk v tísni v letech 2019-2022.

Dne  2. září ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar ve výši 5 mil. Kč  pro Organizaci OSN pro snižování rizika katastrof (UNDRR - United Nations Office for Disaster Risk Reduction). Cílem je podpora aktivit organizace zaměřených na snížení rizik katastrof po celém světě v důsledku prohlubující se závažnosti klimatických změn.  

Dne  7. září ministr zahraničních věcí schválil peněžní pomoc Myanmaru ve výši 5 mil. Kč. Částkou 2 mil. Kč bude podpořen projekt místní neziskové organizac New Eden Charity Foundation zaměřený na humanitární pomoc vnitřně vysídleným osobám na území Čjinského státu a Kačjinského státu ve formě distribuce potravin a a základních hygienických a zdravotnických potřeb pro téměř více než 9 000 osob. Částkou 3 mil. Kč bude podpořen projekt místní neziskové organizace Good Shepherd Myanmar Foundation zaměřený na humanitární pomoci vnitřně vysídleným osobám, a to celkem v osmi lokalitách země.  Projekt bude konkrétně zahrnovat distribuci potravin, hygienických balíčků a léků a také zdravotnické služby pro více než 2 000 osob.

Dne  22. září ministr zahraničních věcí schválil peněžní pomoc Nepálu ve výši 4 mil. Kč. Touto částkou bude podpořen projekt, jehož cílem je vybudování dvou evakuačních krytů pro podporu domácností ohrožených sesuvy půdy a povodněmi s lepším přístupem k bezpečné evakuaci. Projekt bude implementován lokální NGO Community Self Reliance Centre  a přispěje k širším tématům připravenosti, včasného varování a reakce na mimořádné události. Partnerskou organizací při implementaci projektu bude organizace ČvT, která ho bude kofinancovat částkou 500 000 Kč   a podpoří například aktivity týkající se  předpovídání  sesuvů pudy a EWS – systému včasného varování.

Dne 30. září ministr zahraničních věcí schválil navýšení dotačního projektu realizovaného v Afghánistánu organizací Člověk v tísni o 2 mil. Kč.  Finanční prostředky v uvedené výši budou zaměřeny na dodatečné aktivity projektu zaměřené na odstranění následků červnového zemětřesení v Afghánistánu a pomoc postiženým osobám. 


Dne 12. října ministr zahraničních věcí schválil finanční příspěvek 10 mil. Kč pro Světový potravinový fond (WFP). Příspěvek bude zaměřen na zlepšení potravinového zabezpečení obyvatel Súdánu, podporu uprchlíků z Etiopie a na částečné financování fieldtripu, který ve spolupráci s WFP organizuje CZ PRES.  Súdán je jednou ze šesti zemí pro pilotní implementaci tzv. trojitého nexu, tj. koherentního humanitárního, stabilizačního a rozvojového úsilí EU. 


Dne 6. prosince ministr zahraničních věcí schválil peněžní příspěvek pro tři mezinárodní humanitární organizace v celkové výši 17,5 mil. Kč. Částka 5 mil. Kč bude věnována Mezinárodnímu výboru Červeného kříže (ICRC). Příspěvek bude zaměřen na humanitární pomoc obyvatelům Jemenu postiženým ozbrojeným konfliktem a podporu aktivit ICRC  v zemi zaměřených na  zajištění vody, poskytování lékařské pomoci a také na umožnění kontaktu zadržených civilistů s jejich příbuznými. Částkou 2,5 mil. Kč bude podpořen fond IFRC pro reakci na katastrofy (DREF), který je využíván na financování aktivit pro snižování rizika katastrof a humanitárních aktérů zapojených do pomoci při způsobených katastrofách. Snižování rizika katastrof je jednou z priorit humanitární pomoci ČR.  Částka 10 mil. Kč bude věnována Světovému potravinovému programu (WFP) na programy potravinové a nutriční pomoci v Jemenu (5 mil. Kč) a zemích Sahelu (5 mil. Kč k využití pro podporu financování programů realizovaných v Burkina Faso), jejichž obyvatelstvo trpí akutním nedostatkem potravin. 


Dne 9. prosince ministr zahraničních věcí schválil finanční příspěvek do Central Emergency Response Fund (CERF) ve výši 4 693 000 Kč. CERF je humanitární fond založený VS OSN s cílem podporovat včasnou odezvu na časově kritické požadavky a posílit financování v opomíjených krizích. ČR je pravidelným přispěvovatelem do fondu a stejně tak jako v minulých letech bude příspěvek směrován na podfinancované krize zejména v Africe.

.