Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Humanitární pomoc v průběhu roku 2023

 

Dne 22. listopadu ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 120 000 Kč na projekt zaměřený na zlepšení potravinového zabezpečení obyvatel obce Cárdenas v provincii Matanzas na Kubě. Projekt bude realizovat nezávislá nevládní organizace Centro Cristiano de Reflexión y Diálogo.
Dne 22. listopadu ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 5 mil. Kč na projekt zaměřený na pomoc Arménii při zajištění přístupu uprchlíků z Náhorního Karabachu k základním potřebám, zejména v oblasti ubytování, zdravotnictví a potravinového zabezpečení.  Projekt bude realizovat místní nezisková organizace Mission Armenia v koordinaci s organizací Člověk v tísni.

Turecko a Sýrii zasáhlo 6. února silné zemětřesení, které způsobilo velké oběti na životech a rozsáhlé materiální škody.  ČR jako jedna z prvních zemí vyslala do Turecka záchranný a vyprošťovací tým o 69 lidech a 8 psech. MZV vyčlenilo 10 mil. Kč z humanitárního rozpočtu na pokrytí nákladů spojených s přepravou a nasazením týmu a s  následnou materiální pomocí. Také na pomoc Sýrii po zemětřesení bylo schváleno 10 mil. Kč, které budou vynaloženy na rozšíření stávajících projektů českých neziskových organizací realizovaných v Sýrii.


Dne 16. března 2023  ministr zahraničních věcí schválil výsledky dotačních výběrových řízení a rozhodl o uvolnění prostředků v celkové výši 99 679 973 Kč z humanitárního rozpočtu na 20 dotačních projektů realizovaných v Afghánistánu, Bangladéši, Barmě/Myanmaru (2x), Etiopii (5x),  Kambodži (2x), Libanonu, Nigeru (2x), Sýrii (2x) a Zambii (4x) a 20 000 000 Kč z prostředků Programu BVA (2x Jemen a 2x Sýrie).

Přehled podpořených projektů a jejich realizátorů je publikován zde:

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/rozvojova_spoluprace/humanitarni_pomoc/projekty/humanitarni_dotace_2023_vysledky_1.html

Dne 23. března ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Mezinárodní federaci společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) ve výši 100.000 USD na aktivity spojené s reakcí na škody v Malawi a na Madagaskaru způsobené cyklónem Freddy. 

Dne 23. března ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Světový potravinový program (WFP) ve výši 100.000 USD na  program WPF nazvaný „A Livelihood Assets & Resilience Academy“ (LARA). Příspěvek je určen na pokrytí nákladů na školení v rámci tohoto projektu v zemích jižní Afriky

Dne  11. května ministr zahraničních věcí schválil peněžní pomoc Myanmaru ve výši 2,5 mil. Kč.  Částkou 1 mil. Kč bude podpořen projekt místní neziskové organizac New Eden Charity Foundation zaměřený na humanitární pomoc vnitřně vysídleným osobám na území Čjinského státu ve formě distribuce potravin a a základních hygienických a zdravotnických potřeb, a to až  pro 4 500 osob. Částkou 1,5 mil. Kč bude podpořen projekt místní neziskové organizace Good Shepherd Myanmar Foundation zaměřený na potravinovou a finanční pomoc pro 1 350  domácností postižených vnitřním konfliktem v zemi. 

Dne 19. června 2023 ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Světový potravinový program (WFP) ve výši 5 mil. Kč. Příspěvek bude zaměřen na zlepšení potravinového zabezpečení obyvatel Súdánu postižených prohlubující se humanitární krizí v kontextu vnitřního ozbrojeného konfliktu v zemi. 

Dne  20. června ministr zahraničních věcí schválil dodatečné 2 mil. Kč  jako pomoc Myanmaru  prostřednictvím již probíhajících projektů místních neziskových organizací New Eden Charity Foundation a Good Shepherd Myanmar Foundation.  Uvedená částka je určena na pomoc obyvatelům Myanmaru postižených cyklónem Mocha. 

Dne 3. července ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Rozvojový program OSN (UNDP) ve výši 100.000 EUR.  Příspěvek bude zaměřen na podporu projektu realizovaného v Gruzii a zaměřeného na prevenci lesních požárů v Chráněné krajinné oblasti Aragvi a Národním parku Pshav-Khevsureti.

Dne 17. července ministr zahraničních věcí schválil peněžní pomoc pro Chile ve výši téměř 2 mil. Kč. Finanční pomoc bude určena Fondu pro rekonstrukci při Ministerstvu financí Chile na humanitární projekt spočívající v obnově dvou školských a vzdělávacích zařízení pro místní mapuchské komunity v lokalitách Mulchén a Lumaco, které byly zničeny v důsledku rozsáhlých požárů, jež postihly Chile v únoru tohoto roku.

Dne 31. srpna  ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Úřad OSN pro snižování rizika katastrof (UNDRR) ve výši 5 mil. Kč. Příspěvek bude směřován do podpory Iniciativy Generálního tajemníka OSN nazvané Early Warning for All, na které participují UNDRR, Světová meteorologická organizace, Mezinárodní telekomunikační unie a Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce a jejíž implementaci UNDRR koordinuje.

Dne  14. září ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 4 mil. Kč na projekt zaměřený na zlepšení přístupu  ke kvalitním vzdělávacím službám pro školní děti v konfliktem postiženém Státu Tigraj v Etiopii. Projekt realizuje nezisková organizace Concern Worldwide.

Dne 2. října ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) ve výši 5 mil. Kč. Dar bude poskytnut na humanitární pomoc konfliktem postiženým obyvatelům Jemenu se zaměřením na zdravotní péči.

Dne 16. října ministr zahraničních věcí schválil peněžní dar pro Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) ve výši 5 mil. Kč. Dar bude poskytnut na humanitární aktivity ICRC v Libyi v návaznosti na zářijové ničivé záplavy.

Dne 3. listopadu ministr ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 5 mil. Kč na projekt zaměřený na pomoc obyvatelům Maroka postiženým ničivým zemětřesením v zemi. Projekt realizuje organizace Caritas Rabat ve spolupráci s Charitou ČR.

Dne 22. listopadu ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 120 000 Kč na projekt zaměřený na zlepšení potravinového zabezpečení obyvatel obce Cárdenas v provincii Matanzas na Kubě. Projekt bude realizovat nezávislá nevládní organizace Centro Cristiano de Reflexión y Diálogo.


Dne 22. listopadu ministr zahraničních věcí schválil uvolnění 5 mil. Kč na projekt zaměřený na pomoc Arménii při zajištění přístupu uprchlíků z Náhorního Karabachu k základním potřebám, zejména v oblasti ubytování, zdravotnictví a potravinového zabezpečení.  Projekt bude realizovat místní nezisková organizace Mission Armenia v koordinaci s organizací Člověk v tísni.
 

 

.