Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Summit „Nutrition for Growth“ 2021

 


Přes 3 mld. lidí na naší planetě nemá přístup k zdravotně nezávadným potravinám a téměř 900 mil. z nich trpí podvýživou. Jde o globální problém, který se dotýká celého světa, ale je nejvíce patrný v nejkřehčích zemích. Rozvinutý svět, včetně České republiky, se prostřednictvím humanitární a rozvojové asistence snaží na tento problém reagovat.

 

Ve dnech 7. – 8. prosince proběhne v Tokiu, avšak převážně virtuálně, summit Výživa pro růst, zaměřený na všeobecný přístup ke zdravým, bezpečným a výživově hodnotným potravinám. Tato oblast byla dlouhodobě podhodnocena a s probíhající krizí v důsledku pandemie COVID-19 se problémy s nedostupností potravin a podvýživou ještě prohloubily. K dosažení cílů Agendy 2030 (Sustainable development goals) v oblasti výživy při současném trendu vývoje světového hospodářství a zrychlování například klimatických změn rozhodně nedojde do deseti let.

Nadcházející summit má proto za cíl přivést dohromady přes 80 relevantních partnerů z řad zemí, agencií OSN, organizací občanské společnosti a průmyslu a obchodu k identifikaci nových závazků ať již finančních, politických či programových.

V rámci přípravy na summit bylo globálně přislíbeno téměř 22 mld. USD na snížení potravinové deprivace formou přímé pomoci a rovněž investic.

Také Česká republika podporuje výživu a produkci zdravých, bezpečných a cenově dostupných potravin, se zaměřením na matky s malými dětmi a na drobné zemědělce v oblastech ohrožených klimatickými změnami – např. v Etiopii, Kambodži nebo Zambii. Přitom spolupracuje s českými neziskovými organizacemi, univerzitami i firmami, a také s relevantními mezinárodními organizacemi.

Více o summitu, včetně programu, se dozvíte pod odkazem ZDE

 

 

K českým projektům:

České inovace na pomoc Zambii v boji s klimatickými změnami

Česko pomáhá Mali

V rámci projektu ČRA se v Etiopii zavádí ovocný hodnotový řetězec pro zlepšenou výživu a efektivní produkci

 

 

 

 

 

 

.