português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Lisabonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Básník Kamil Bouška představil svou tvorbu v Lisabonu a Portu

Dne 8. 6. 2019 se v Lisabonu uskutečnila Noc evropské literatury 2019, na níž Velvyslanectví České republiky představilo jednoho z nejvýraznějších současných českých básníků Kamila Boušku a jeho poezii ze sbírek Hemisféry a Inventura. Následně Kamil Bouška četl své básně také v Portu, kde se čtení  konalo v kulturním centru OKNA a v literárním klubu Pinguim.
 

Již tradiční akce Noc evropské literatury, pořádaná za aktivní účasti ZÚ Lisabon místním clustrem sdružení EUNIC, letos probíhala současně na patnácti místech lisabonské zóny Colina de Santana, kde v sobotu 8. 6.  měli návštěvníci možnost vyslechnout od šesti hodin do půlnoci ukázky z národních literatur čtrnácti evropských zemí za přítomnosti některých autorů.

České básně se v podání básníka Kamila Boušky i v portugalském překladu a uměleckém přednesu Tiaga Patrícia četly na Lékařské fakultě lisabonské Nové univerzity. V předvečer čtení se Kamil Bouška s dalšími zahraničními autory zúčastnil besedy pro veřejnost v Nadaci José Saramago v Lisabonu.

Dne 10. 6. odpoledne básník vystoupil rovněž na čtení v Portu, uspořádaném Sdružením přátelství Portugalsko – Česká republika ve spolupráci s kulturním střediskem OKNA. Další čtení Bouškovy poezie v originále i v portugalštině se konalo v nočních hodinách v literárním klubu Pinguim.

 

Galerie


Kamil Bouška Noc literatury/Kamil Bouška Noite da Literatura