português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Lisabonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Olga Stehlíková na lisabonské Noci evropské literatury 2018 a v knihkupectví Trezor v Portu

Dne 9. 6. 2018 se v Lisabonu konala Noc evropské literatury 2018, na níž Velvyslanectví České republiky představilo jednu z významných současných českých básnířek Olgu Stehlíkovou a její poezii z její sbírky Týdny, oceněné Magnesií Literou, i novější ještě nepublikované verše. Poté Olga Stehlíková dovezla své básně také do Porta, kde se konal večer poezie v mezinárodním knihkupectví Trezor dne 11. 6.
 

Již šestý ročník Noci evropské literatury uspořádal za aktivní účasti Velvyslanectví České republiky v Portugalsku místní clustr sdružení EUNIC. Jedinečný literární večer probíhal současně na čtrnácti místech lisabonské zóny Bairro Alto a každý návštěvník si měl možnost od 18.30 do 24.00 hod. postupně vybrat čtení ukázek z literatury zúčastněných čtrnácti evropských zemí. České básně se v podání autorky i v portugalském překladu četly v Galerii Ratton. V Lisabonu se Olga Stehlíková ještě zúčastnila besedy o současné evropské literatuře uspořádané 9. 6. odpoledne v auditoriu Portugalského sdružení knihkupců na knižním veletrhu Feira do Livro.

Dne 11. 6. básnířka vystoupila také v Portu na večeru poezie, který pro ni uspořádalo mezinárodní knihkupectví Lukáše Palána Trezor ve spolupráci se Sdružením přátelství Portugalsko – Česká republika.