português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Padesát tisíc růží pro Sametovou revoluci

Ve čtvrtek 20. října v podvečer proběhlo v prostorách budovy Nadace Mária Soarese v Lisabonu slavnostní zahájení výstavy věnované památce Václava Havla, který by letos oslavil 80. narozeniny. Výstava nazvaná 50 000 růží Sametové revoluci: Přátelství Václava Havla a Mária Soarese vznikla z iniciativy a v produkci ZÚ Lisabon ve spolupráci s Nadací Mária Soarese. Připomněla podporu mladých portugalských aktivistů Československu, kdy během listopadových dní roku 1989 ocenili 50 000 portugalskými růžemi odvahu českých studentů. Výstava také zmapovala přátelství mezi oběma prezidenty a pozitivní vztah Václava Havla k Portugalsku. Čestnými hosty zahájení výstavy byli ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a aktivní účastníci portugalské delegace v roce 1989.

V šest hodin odpoledne se začali v budově Nadace Mária Soarese scházet první návštěvníci. Každý dostal symbolickou růži a mohl si prohlédnout výstavu líčící cestu portugalské delegace do Prahy v prosinci roku 1989. Cesta byla organizována především Álvarem Belezou a Josém Aguiarem Branco. V konferenčním sále, kde proběhla diskuse s účastníky revoluce, se po sedmadvaceti letech sešli Žantovský, Branco, Beleza a bývalý ředitel Soaresovy kanceláře Nunes Barata, který byl rovněž účasten revolučních dnů.

Výstava ocenila portugalskou solidaritu s českými občany v roce 1989. Mário Soares jako bývalý politický vězeň již od podpisu Charty 77 sledoval a podporoval československou opozici. Na návštěvu do Prahy jako první západní prezident po revoluci přijel 28. prosince, jen den po tom, co mu byla odeslána pozvánka, a den před tím, než byl Havel zvolen prezidentem.  Beleza tuto návštěvu označil za „cestu svobody z Lisabonu do Prahy“. Pro tehdy mladé Portugalce byly dle osobních svědectví zážitky z listopadu 1989 srovnatelné s Karafiátovou revolucí v roce 1974.

Branco a Beleza vzpomínali s nostalgií na konec roku 1989, kdy zhlédli reportáž CNN o potlačování studentských protestů. Na jejím základě se vydali spolu s dalšími Portugalci do chladného Československa a přivezli 50 000 růží jako ocenění českých studentů.  Zároveň vysvětlil, že nepřivezli portugalský symbol svobody karafiát, protože nikde nebylo k sehnání tolik karafiátů. „Vzali jsme růže, protože růží je všude hodně. Ještě štěstí, že ty karafiáty nebyly, nemohli jsme ale tušit, že jsou v Československu spojené s komunisty protežovaným svátkem MDŽ,“ dodal ještě.