português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Velvyslanectví ČR v Lisabonu
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Účast moravských vinařů na festivalu UVVA 2019 v Amarante

Moravská vinařská oblast se stala o uplynulém víkendu ve dnech 14. až 16. června 2019 partnerským regionem jednoho z nejvýznamnějších festivalů portugalského "zeleného vína" vinho verde, který se každoročně koná ve městě Amarante na hranicích metropolitní oblasti Porto.

Pozvání k účasti převzal počátkem dubna tohoto roku osobně hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Bohumil Šimek u příležitosti návštěvy jím vedené delegace v portugalském regionu Norte. Zástupci jihomoravských vinařů prezentovaní členy Vinařského fondu ČR za účasti sommeliéra Ctibora Dolanského se tak mohli zařadit mezi 36 místních vystavovatelů vinho verde, které je ochrannou známkou příhraničního regionu v portugalské oblasti Sever.

Výstavu, která byla rozdělena do tří dnů, zahájil společně se starostou města Amarante José Luís Gasparem i velvyslanec ČR v Portugalsku Petr Šelepa a členka Rady Jihomoravského kraje paní Šárka Korkešová. Během prvního večera se akce účastnili zejména zástupci odborné veřejnosti, ve zbylých dvou dnech byly brány festivalu otevřeny všem. Sommeliéři Vinařského fondu ČR vybrali pro portugalský festival pět různých vín, z odrůd, které se v Portugalsku běžně nevyskytují, jsou však typické pro moravský region - cuvée Green, veltlínské zelené, ryzlink vlašský, müller thurgau a rulandské šedé. Moravská vína získala u návštěvníků velmi kladný ohlas, čehož důkazem je i skutečnost, že veškeré zásoby vína moravských vinařů, které přivezli k prezentaci na festivalu, se zkonzumovaly ještě před oficiálním ukončením festivalu. Pozornost vzbudila skutečnost, že se v květnu 2020 Brno stane hostujícím městem světoznámé vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles, z jehož letošního ročníku si některá vystavovaná vína portugalských producentů odvezla vysoká ocenění. Velvyslanec Petr Šelepa tlumočil od hejtmana Bohumila Šimka srdečné pozvání  pro portugalské vinaře na tuto událost.

Úspěšná akce, která s sebou nese další přísliby hlubší regionální spolupráce mezi jižní Moravou a portugalským Severem, potvrdila významnou a pozitivní roli zastupitelského úřadu ČR v Lisabonu při upevňování vazeb mezi uvedenými regiony, které sdílí celou řadu specifik v oblasti tradic, kultury ale i byznysu.

Galerie


moravští vinaři v Amarante/vinhos da Morávia em Amarante