português  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: České centrum Madrid
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava skleněných plastik Jitky Kolbe v Muzeu skla Marinha Grande

Výstava skleněných plastik české autorky Jitky Kolbe v Muzeu skla v Marinha Grande byla zahájena v sobotu 12. června 2021.

Výstava je realizována ve spolupráci  Velvyslanectvím České republiky v Portugalsku a Českého centra v Madridu. Představuje výběr z tvorby umělkyně ze sbírek „Velké vázy“ a „Opuštěné šaty“. Skleněné plastiky jsou pojaty abstraktně a názvy plastik dotvářejí jejich vnitřní příběh.

Vystavená díla zpracovaná technikou tvarování foukaného skla vykazují hlavní charakteristiky práce Jitky Kolbe: lehkost a geometrii tvarů, obrazové prvky založené na intenzivní chromatičnosti a textuře povrchů, někdy matných, jindy broušených. Světlo hraje zásadní roli v prožitku z jejích prací, mění rozsah odstínů skla a dává jim různé světelné efekty.

Výstava byla slavnostně zahájena v sobotu 12. června za účasti ředitelky muzea, zástupkyně městské rady, ředitele České centra v Madridu a velvyslance České republiky v Portugalsku.  Autorka skleněných plastik pohovořila o procesu tvorby vystavených skleněných soch s výkladem k jednotlivým exponátům.

Výstava potrvá do 27. března 2022.

Galerie


Jitka Kolbe Museo do Vidro Marinha Grande