česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MŠMT ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Letní škola slovanských studií 2019 – nabídka stipendií Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

(Archivní článek, platnost skončena 31.03.2019.)

Velvyslanectví České republiky v Lublani si dovoluje informovat o stipendijních kurzech českého jazyka v České republice v rámci Letních škol slovanských studií 2019 (LŠSS). Zájemce o kurzy žádáme, aby své přihlášky zasílali na Velvyslanectví ČR v Lublani nejpozději do 15. března 2019. Pro slovinské kandidáty je k dispozici 6 míst.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (MŠMT ČR) nabízí 6 stipendijních míst na „Letních školách slovanských studií“ (LŠSS) v České republice v době od července do září 2019. V nabídce letních škol, které pořádají univerzity a vysoké školy v České republice, jsou jazykové kurzy, výběrové semináře z české literatury, historie a kultury a také divadelní a filmová představení, exkurze, výlety apod.
 

Studijní kurzy LŠSS v roce 2019 pořádají pro zájemce ze Slovinska tyto české univerzity:

-           Masarykova univerzita v Brně – Filozofická fakulta (20. 7. – 17. 8. 2019) 

-           Západočeská univerzita v Plzni (6. 7. – 26. 7. 2019) 

-           Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (18. 8. – 9. 9. 2019) 

Kurzy jsou určeny pro studenty, odborníky (pedagogy, překladatele, tlumočníky) a akademické pracovníky z oblasti bohemistiky a slavistiky. Svým širokým záběrem jsou však otevřeny všem zájemcům o český jazyk, literaturu, dějiny a kulturu. Stipendium MŠMT pokrývá náklady na výuku (kurzovné), stravu, ubytování a všechny aktivity organizované pořadatelskou školou (exkurze apod.). Cestovní i zdravotní pojištění a vízové povinnosti si zajišťují účastníci sami.

Na kursy se mohou přihlásit i samoplátci, kteří nežádají o vládní stipendium a jsou ochotni nést náklady spojené s pobytem a studiem v České republice. V tom případě se žadatelé obrací přímo na výše zmíněné instituce.

Podrobnější informace spolu s formuláři přihlášek najdete na oficiálních stránkách MŠMT ČR:

Uchazeč o stipendium na LŠSS musí vyplnit přihlášku a připojit svůj životopis v češtině nebo v angličtině. Vyplněnou přihlášku spolu s životopisem a motivačním dopisem je potřeba v tištěné formě zaslat nejpozději do 15. března 2019 na adresu Velvyslanectví České republiky v Lublani.

Následně budou přihlášky souborně zaslány na MŠMT ČR, rozhodnutí o přijetí na LŠSS budou poté zasílat jednotlivé pořadatelské školy přímo na adresy uchazečů. Je bezpodmínečně nutné, aby kandidáti ihned po obdržení rozhodnutí o přijetí na LŠSS svou účast příslušné škole potvrdili. Žádosti o stipendium zaslané přímo na MŠMR ČR nebo vybranou instituci bez prostřednictví ZÚ budou z výběrového řízení vyřazeny.

Kontaktní osoba pro LŠSS na ZÚ Lublaň:

Jana Šnytová, e-mail: jana_snytova@mzv.cz, tel č. +386 (0)1 420 24 55