english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jolly Thompson
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Recepce ke státnímu svátku ČR 2018

Dne 27. září 2018 se v prostorách Velvyslanectví ČR a SR v Londýně konala recepce ke státnímu svátku České republiky. Tato významná společenská událost se letos nesla v rámci oslav stého výročí založení Československa, a proto byla zorganizována společně s Velvyslanectvím Slovenské republiky.

Recepci zahájily česká, slovenská a britská hymna, následovaly proslovy českého velvyslance Libora Sečky, slovenského velvyslance Ĺubomíra Reháka, náměstka ministra zahraničních věcí ČR Lukáše Kauckého a britského juniorního ministra Chrise Heaton-Harrise z Ministerstva pro vystoupení UK z EU. Všichni ve svých projevech zmínili význam 100. výročí založení Československa a 25. výročí moderní české a slovenské státnosti a vyjádřili přesvědčení, že vynikající vztahy všech třech zemí přetrvají i do budoucích let.

Velvyslanec Sečka využil této příležitosti k předání pamětní Stříbrné medaile Jana Masaryka 10 vybraným osobnostem, které se významně zasloužily o rozvoj česko-britských vztahů. Seznam vyznamenaných včetně jejich stručných medailonků je k dispozici v této příloze (PDF, 91 KB).

K poslechu více jak 400 hostům během příjemného slunného odpoledne hrál jazzový kvartet Sama Glasera, servírovaly se pokrmy tradiční české a slovenské kuchyně, mezi podávanými nápoji nechyběl Pilsner Urquell a moravská vína.

Škoda Auto a.s. před vstupem do velvyslanectví vystavila zrenovovaný historický model Škoda Felicia Super z roku 1963 a nejnovější verzi Škody Superb s neprůstřelnou karosérií.

Hosté měli také možnost obdivovat velký stůl ve tvaru mapy Československa, harmonicky složený ze dvou samostatných stolů s půdorysem České republiky a Slovenské republiky, který k této mimořádné příležitosti zrealizovala česká, v Londýně působící firma Bohemian Craft ve spolupráci s Dřevodílo Rousínov.

Velkolepá slavnost Čechů a Slováků žijících ve Spojeném království byla místem setkání partnerů velvyslanectví z oblasti  diplomacie, obchodu a kultury, významných osobností z řad krajanů a především důstojným připomenutím stého výročí založení Československa a moderní české státnosti.

Všechny fotografie od paní Jolly Thompson jsou k dispozici v tomto odkazu:

https://jollythompson.dphoto.com/#/album/469cbo

Galerie


Czech National Day reception 2018