english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: MZV ČR
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Britský skladatel Anderson představil novou symfonii Pražská panoramata

V pátek 5. srpna představil britský skladatel Julian Anderson londýnskému publiku svou druhou symfonii „Pražská panoramata“. Symfonie je inspirována fotografickou knihou legendárního českého fotografa Josefa Sudka „Praha panoramatická“. Skladba v neúplné podobě již byla uvedena  v Mnichově a v Praze, tentokrát si ji tak diváci mohli poprvé vychutnat v její kompletní formě.

Samotnému koncertu předcházela autorská přednáška „Praha, panoramata a zvony: O mé 2. symfonii“, kterou hostila Česká ambasáda. Večer zahájil zástupce velvyslankyně pan Michal Strouhal,  skladatel Anderson pak následně během své hodinové prezentace nastínil divákům jednotlivé prvky, které tvorbu jeho nové symfonie ovlivnily. Možná překvapivě sahají od středověkých českých náboženských hymnů až po videa populárních současných pražských vloggerů.

Premiéra symfonie byla součástí cyklu BBC Proms a konala se v Royal Albert Hall. Skladbu provedl BBC Symphony Orchestra pod vedením dirigenta Semjona Byčkova, který v současné době působí také jako šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie. V průběhu večera Orchestr dále zahrál také „Koncert pro dva klavíry“ exilového českého skladatele Bohuslava Martinů a Rachmaninovy ​​„Symfonické tance“.

Galerie


Julian Anderson 2022