english  česky 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Národní muzeum
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Pozvánka na výstavu do ČR - Sluneční králové v Národním muzeu

1. září 2020 otevřelo Národní muzeum v ve své Historické budově jedinečnou výstavu světové úrovně nazvanou Sluneční králové. Návštěvníci se díky tomu mohou těšit na památky staré neuvěřitelných 4,5 tisíce let, které byly objeveny českými archeology v Abúsíru na královském pohřebišti. Kromě toho nebudou chybět ani vzácné předměty zapůjčené z Německa nebo multimediální projekce, které umocní celkový zážitek. Výstava bude otevřena do 7. února 2021.

Pro další informace a nákup vstupenek navštivte web Národního muzea ZDE.

Na co konkrétně se mohou nejen milovníci egyptské historie těšit? Na první pohled upoutají ty největší poklady z doby 3. až 1. tisíciletí před naším letopočtem včele s naprosto unikátními královskými sochami panovníka Raneferefa. Nechybí ani rozsáhlý soubor soch princezny Šeretnebtej a písaře Nefera, která je jednou ze tří svého druhu a kvality na světě. K vidění ale jsou také například kamenné nádoby, keramika, texty nebo reliéfy z královských komplexů panovníků z Abúsíru.

Na návštěvníky dále čekají dva tunely se třemi synchronizovanými projekcemi, videomapping nebo bezdotykový senzor, který je vtáhne do starodávných míst pouhým mávnutím ruky.

Za pozornost rozhodně stojí i samotná stavba výstavy. Prostor je důmyslně zaplněn replikami pyramid či chrámů tak, aby měl návštěvník pocit, že se skutečně prochází ve vzdálených krajinách Egypta.

Výstava Sluneční králové v sobě spojuje kouzlo originálních artefaktů nevyčíslitelné hodnoty s moderními audiovizuálními prvky i poutavým prostředím. Díky tomu je určena pro všechny věkové kategorie a nabízí svým návštěvníkům skutečně nevšední zážitek.

Socha princezny Šeretnebtej se synem

Socha princezny Šeretnebtej se synem

Socha krále Raneferefa s korunou Horního Egypta

Socha krále Raneferefa s korunou Horního Egypta